Fost ministru al Justiției: „Nu poate a treia putere în stat să țină blocată o țară”
Consiliul Superior al Procurorilor a remis, astăzi, un aviz către Ministerul Justiției prin care califică inadmisibile competențele atribuite ministrului Justiției, de a convoca și deschide Adunarea Generală a Judecătorilor sau cea a Procurorilor, prevederi care se conțin într-un proiect de lege votat în prima lectură de Parlament. Potrivit președintei Comisiei Juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, modificările operate sunt de ordin tehnic. În același timp, experții susțin că prin ajustarea legislației va fi depășit un eventual blocaj în sistemul judecătoresc.
Membrii-procurori din cadrul Consiliului Superior al Procurorilor au remis Ministerului Justiției un aviz privind Proiectul de lege care se referă inclusiv la modalitatea de convocare a Adunării Generale a Procurorilor. Potrivit acestora, inițiativa este a priori contrară principiului separării puterilor în stat și creează o marjă excesivă pentru imixtiunea reprezentantului puterii executive în activitatea de autoadministrare a procurorilor și a judecătorilor.
Totodată, CSP consideră inadmisibilă norma prevăzută în proiectul de lege prin care deciziile vor putea fi aprobate cu 1/3 din voturile procurorilor sau a judecătorilor. Modificările la Statutul Judecătorilor și Procurorilor sunt de ordin tehnic fiind necesare pentru a preveni situațiile de blocaj a activității sistemului judecătoresc, a declarat pentru Radio Moldova, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate.
„Modificările sunt de ordin tehnic și vor preveni eventuale blocaje în sistem și nici într-un caz nu este vorba de ingerințele ministrului Justiției în atribuțiile CSM și în puterea judecătorească sau cea a procurorilor. Este vorba doar despre faptul că dacă nu există un Consiliului Superior al Magistraturi, adică președinte CSM nu are un mandat deplin, Adunarea Generală a Judecătorilor sau a Procurorilor să poată să fie deschisă de către ministrul justiției. Acesta anunță ora și locul și declară adunarea deschisă, doar atât”, a spus Olesea Stamate.
Modificările propuse vor debloca situația din sistemul judecătoresc, a punctat ex-ministrul justiției Ion Păduraru.
„Nu poți lăsa țara în blocaj, iar ministrul Justiției este cel mai apropiat ca și competențe să deschidă această Adunare Generală a Judecătorilor. Există state europene, precum Franța unde președintele este membru al Consiliului Superior al Magistraturii și el intervine în asemenea situații. Atâta timp cât sunt respectate normele europene de drept nu văd o problemă”, a menționat ex-ministrul justiției.
Și directorul Programului Justiție, din cadrul Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, susține că noile prevederi vin să deblocheze situația din sistemul judecătoresc.
„Această normă are menirea de a soluționa o situație juridică de sabotare din Partea Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor a Adunărilor Generale”, constată expertul.
Precizăm că, vineri, 17 martie urmează să aibă loc Adunarea Generală a Judecătorilor, în cadrul căreia vor fi desemnați patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, din cei cinci judecători care au promovat evaluarea în cadrul Comisiei Pre-vetting, acesta fiind primul pas în reforma justiției. După desemnarea membrilor CSM, urmează evaluarea judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiție.
Amintim că a fost demarată evaluarea candidaților pentru membrii Consiliului Superior al Procurorilor, care, potrivit autorităților, va fi finalizată în luna iunie.