Comisia de la Veneția s-a expus pe marginea legii „deoligarhizării”. Ce recomandări a formulat
Comisia de la Veneția a făcut publică, marți, opinia cu referire la proiectul de lege din Republica Moldova destinat să limiteze influența economică și politică excesivă în viața publică, supranumită și legea deoligarhizării. Experții constituționali ai Consiliului Europei recomandă autorităților de la Chișinău să adopte reforme sistemice și mai puțin să vizeze persoane concrete, prin legea „deoligarhizării”, întrucât acest fapt ar putea conduce la încălcări ale drepturilor omului, se spune într-un comunicat al Consiliul Europei.
Comisia de la Veneția recomandă o abordare sistemică în lupta statului împotriva influenței oligarhilor, și mai puțin una personalizată, pentru a evita caracterul punitiv și riscul încălcării drepturilor omului, cum ar fi cele care țin de pluralismul politic și viața privată.
Potrivit Comisiei, stigmatizarea potențialilor oligarhi, publicarea informațiilor despre aceștia sau obligarea funcționarilor de a-și declara contactele cu oligarhii și anturajul lor, pot constitui încălcări ale dreptului la viața privată.
De asemenea, Comisia consideră că interdicția de a finanța partide politice, campanii electorale și mitinguri ar putea încălca libertățile de gândire, conștiință și de exprimare. Experții europeni recomandă parlamentarilor să înlocuiască această interdicție cu un plafon pentru donații.
Comisia de la Veneția mai sugerează autorilor proiectului de lege să revizuiască prevederea ce vizează controlul instituțiilor media, de către oligarhi și, în loc de a-i lipsi total de proprietăți, să asigure un anti-monopol pe piața media pentru a limita influența nejustificată a oligarhilor, asupra proceselor politice și electorale.
În opinia experților, ar trebui să fie eliminată și obligația persoanelor desemnate drept oligarhi de a prezenta declarații de venituri și interese, înlocuind-o cu alte măsuri care ar arăta proprietățile lor.
O altă recomandare este să fie exclus din lege criteriul naționalității moldovenești, pentru a nu restrânge cercul subiecților în privința cărora s-ar aplica legea.
Adoptarea unei legi privind deoligarhizarea este una dintre cele nouă condiționalități înaintate Republicii Moldova de către Comisia Europeană, în calitate de țară candidată la aderare.
Proiectul de lege elaborat de Ministerul Justiției definește oligarhii ca fiind persoane cu influență economică și politică excesivă în viața publică, implicați în politică în ultimii cinci ani, condamnate anterior pentru comiterea infracțiunilor de corupție și fiind subiectul unor sancțiuni internaționale.
Proiectul de lege urmează să fie propus Parlamentului spre votare, după ce vor fi operate unele modificări, recomandate de Comisia de la Veneția.