Social

Ministerul Justiției: Proiectul de lege privind deoligarhizarea va fi promovat până la 31 martie. Experții susțin că legea este vagă

Proiectul de lege care își propune să limiteze influența oligarhilor asupra vieții economice, politice și publice în Republica Moldova va fi transmis Parlamentului spre examinare în următoarele două săptămâni, după ce ieri a fost publicat avizul Comisiei de la Veneția asupra acestuia. Instituția internațională a prezentat un șir de recomandări, iar autoritățile susțin că o parte dintre acestea au fost deja îndeplinite.

După avizul Comisiei de la Veneția, proiectul de lege privind deoligarhizarea urmează să fie aprobat de instituțiile de profil și, în două săptămâni, va fi transmis Parlamentului, a afirmat pentru Radio Moldova reprezentantul Direcției elaborare acte normative, din cadrul Ministerului Justiției, Ion Glavan. „Proiectul urmează să fie transmis spre examinare Parlamentului timp de două săptămâni, după ce vor fi ajustate unele prevederi ce vizează mecanismul de stabilire a statutului de oligarh”.

Adoptarea unei legi privind deoligarhizarea este una dintre cele nouă condiționalități înaintate Republicii Moldova de către Comisia Europeană, în calitate de țară candidată la aderare, a mai precizat funcționarul, iar termenul de promovare a proiectului este 31 martie.

Există un șir de modificări care trebuie operate în legea deoligarhizării, inclusiv îmbunătățirea procedurii de determinare a statutului de oligarh, acesta fiind vag în varianta actuală a proiectului, susține expertul Ilie Chirtoacă.

„Comisia de la Veneția a spus că este foarte vag redată noțiunea de oligarh, iar Comisia Națională care va atribui acest statut persoanelor vizate în sesizări, nu se bucură de independență. O altă neclaritate vizează sancțiunile care vor fi aplicate persoanelor care vor intra în lista oligarhilor. În ce măsură acestea respectă drepturile persoanelor la un proces echitabil. Sunt multe recomandări, iar în formula curentă legea comportă foarte multe riscuri de nerespectare a drepturilor omului, în special ce vizează viața privată și dreptul la întrunire”, a precizat expertul.

Precizăm că, în avizul prezentat ieri, Comisia de la Veneția recomandă o abordare sistemică în lupta statului împotriva influenței oligarhilor, și mai puțin una personalizată. De asemenea, le sugerează autorilor să elimine monopolul de pe piața media pentru a limita influența nejustificată a oligarhilor, asupra proceselor politice și electorale.

Proiectul de lege a deoligarhizării, elaborat de Ministerul Justiției, definește oligarhii ca fiind persoane cu influență economică și politică excesivă în viața publică și în mass-media, implicate în politică în ultimii cinci ani, condamnate anterior pentru comiterea infracțiunilor de corupție, sau fiind subiecți ai unor sancțiuni internaționale.

Acesta prevede și înființarea unui Comitet național de deoligarhizare, un organ distinct, pe lângă Guvern, care ar urma să documenteze lista persoanelor cărora le va fi atribuit statutul de oligarh.

Olga Stăvilă

Olga Stăvilă

Autor

Citește mai mult