Externe

Poliția franceză a arestat 217 persoane la protestul împotriva reformei pensiilor de la Paris

Poliția franceză a arestat joi seară 217 persoane în timpul protestului de la Paris împotriva controversatei reforme a pensiilor, care a fost trecută prin parlament prin angajarea răspunderii guvernului, fără un vot final în camera inferioară a parlamentului, relatează media locale preluate vineri de DPA.

France Info
Sursa: France Info

France Info citează surse din poliție care afirmă că 217 persoane au fost arestate după ce protestele au izbucnit în Place de la Concorde, în centrul Parisului, în apropierea locului de reunire a camerei inferioare a parlamentului.

Potrivit relatărilor din media, poliția a folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii din piață. Între altele, demonstranții au dat foc la paleți din lemn și au aruncat cu obiecte în forțele de ordine. Circa 6.000 de protestatari împotriva reformei pensiilor se aflau în piață când au avut loc ciocnirile cu forțele de ordine.

Joi după-amiază guvernul a decis în ultimul moment să adopte cel mai important proiect de reformă al președintelui Emmanuel Macron - care prevede creșterea graduală a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani - și să treacă peste camera inferioară a parlamentului, Adunarea Națională, unde rezultatul votului era imprevizibil.

Există un articol special în Constituția franceză care permite acest lucru. Reforma poate fi invalidată totuși de o moțiune de neîncredere în guvern.

Proteste au izbucnit și în alte orașe franceze, între care Marseille, Dijon, Nantes, Rennes, Rouen, Grenoble, Toulouse și Nisa. Sindicatele au lansat un apel la organizarea unei noi zile naționale de greve și proteste joia viitoare. Milioane de persoane au ieșit deja în stradă împotriva propunerii de reformă.

Între timp, ministrul de interne Gerald Darmanin a cerut poliției să instituie "măsuri sporite de protecție" pentru membrii parlamentului în contextul protestelor în desfășurare.

Parlamentarii sunt expuși la amenințări, insulte și deteriorarea proprietății, a afirmat ministrul într-o scrisoare trimisă prefectului poliției din Paris, prefectului poliției din Bouches-du-Rhône, directorului poliției naționale și șefului jandarmeriei naționale, relatează France Info.

Străjescu  Carolina

Străjescu Carolina

Autor

Promo

Citește mai mult