Regional

Prețul călătoriei cu troleibuzul în Bălți s-ar putea dubla. Ce cred localnicii

Călătoriile cu troleibuzul în municipiul Bălți ar putea costa 6 lei, începând cu 1 ianuarie. Un proiect de decizie în acest sens a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Municipal Bălți, programată pentru vineri, 9 decembrie.

Prețul pentru o călătorie cu troleibuzul s-ar putea dubla, iar dacă unii bălțeni acceptă această scumpire, alții spun că nu vor reuși să facă față tuturor cheltuielilor.

„Normal că trebuie de scumpit, se scumpește și ceea, și ceea, și ceea, ei nu vor merge cu aer, dar e scump pentru noi”. „Foarte rău că va costa șase lei, cu salariile noastre. Spre exemplu eu am nevoie și dimineața și seara, dar și pe parcursul întregii zile, ies și la masă și la piață mă duc și la policlinică. Pentu noi este foarte scump, nu vorbesc despre pensionari, vorbesc despre noi cei care lucrăm, noi nu avem așa salarii”. „Mai bine nu mă întrebați, mai ales pe cei în vârstă. Uitându-ne la pensiile noastre, la salariile pe care le primesc tinerii este inacceptabil”. „Știți, am impresia că ar fi mai bine să ne nimicească cu gaz și atât. Iată ce cred eu. Desigur că este scump, este inacceptabil să trăim acum”.

Decizia finală de majorare a noului tarif, va fi luată vineri de către consilierii municipali, a menționat șefa întreprinderii municipale „Direcția de Troleibuze Bălți”, Elenei Maximciuc. Potrivit ei, majorarea tarifului pentru călătoria cu troleibuzul este o necessitate, astfel bugetul local va economisi aproape 28 de milioane de lei anual. „Potrivit obligațiunilor mele, în calitate de administrator al întreprinderii, eu trebuie să aduc la cunoștință Consiliul Municipal calculele costului. În legătură cu situația care s-a creat în sectorul energetic, avem un consum enorm, aproape 6 milioane de KW pe an, iar energia electrică pentru noi este scumpă, mai mult de 8 lei în orele de vârf. De aceea, a crescut și costul unei călătorii”, a explicat Elena Maximciuc.

Precizăm că la fel ca și pensionarii din municipiul Chișinău, cei din Bălți vor călători gratuit. Nu vor achita pentru călătorii în transportul public nici copii din clasele primare.

Amintim că ultima dată prețul unei călătorii cu troleibuzul din municipiul Bălți s-a scumpit în luna martie 2022, de la doi la trei lei.

A relatat de la Bălți Viorica Bugulean.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult