Politic

Președintele Franței, Emmanuel Macron, declară sprijin Republicii Moldova „în fața tentativelor de destabilizare rusești”

Președintele francez Emmanuel Macron și-a exprimat sprijinul pentru omologul său moldovean, Maia Sandu, fața de „tentativele de destabilizare rusești” în Republica Moldova și „tensiunile pe care acestea le provoacă”, a anunțat Palatul Elysee, citat de France Presse și Agerpres.

În cadrul unei convorbiri telefonice, șeful statului francez a salutat „eforturile” de reformă ale Republicii Moldova, candidată la aderarea în Uniunea Europeană, în special în domeniul „justiției pentru îmbunătățirea luptei împotriva corupției”, a adăugat Președinția franceză.

„Reamintind importanța de a continua reformarea țării”, Emmanuel Macron s-a oferit să pună la dispoziția Chișinăului „experți, în special în materie de securitate cibernetică și economie”.

Macron s-a declarat pregătit „să acorde întregul ajutor necesar Republicii Moldova pentru organizarea și desfășurarea summitului” Comunității politice europene, preconizat pentru 1 iunie în această țară.

Această comunitate, creată în siajul războiului în Ucraina, reunește 44 de țări de pe continentul european, dintre care 17 nu sunt membre ale Uniunii Europene.

La 12 martie, poliția de la Chișinău a anunțat arestarea membrilor unei rețele pe care o suspectează că ar fi orchestrată de Moscova. Se presupune că, pentru destabilizarea situației, aceștia urmau să organizeze turbulențe în timpul manifestațiilor antiguvernamentale care zdruncină de mai multe luni capitala Republicii Moldova.

Casa Albă a acuzat Moscova că „încearcă să slăbească guvernul Republicii Moldova”, cu obiectivul de a instala un guvern favorabil cauzei sale.

Rusia a dezmințit luna trecut orice plan de lovitură de stat în Republica Moldova, denunțând afirmații „absolut nefondate și fără dovezi”.

Citește mai mult