Economic

Expert: În 2022, veniturile moldovenilor s-au redus cu 10%, aceasta fiind cea mai mare scădere din ultimii 23 de ani

Veniturile moldovenilor în 2022 s-au redus cu 10 la sută, fiind cea mai mare scădere din ultimii 23 de ani, a declarat expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță, în cadrul emisiunii săptămânale „Analize economice”. Potrivit acestuia, veniturile includ salariile, pensiile, transferurile de peste hotare, dar și din vânzarea producției agricole.

În Republica Moldova există o discrepanță mare în rândul celor peste 600 de mii de salariați, cu normă deplină de muncă, afirmă expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță. Conform estimărilor făcute de expert, anul trecut, din numărul total de salariați, 60 de mii au avut un salariu de peste 26 de mii de lei sau de trei ori mai mare decât salariul mediu pe economie. Totodată, alți 60 de mii de cetățeni, au câștigat lunar circa 3698 de lei. În același timp, în 2022 salariul mediu pe economie a fost de aproximativ 10 mii de lei, în creștere cu 17 la sută față de anul 2021, ceea ce reprezintă o creștere nominală relativ bună, punctează expertul.

„Estimez că veniturile populației din Republica Moldova în 2022 au fost de 183,5 miliarde de lei, față de 162,3 miliarde de lei în 2021, cu 21,2 miliarde de lei mai mult. Nominal avem cea mai mare creștere din istorie. Veniturile oficiale ale populației în 2022 sunt estimate la 107,9 miliarde de lei, iar cele neoficiale la 75,6 miliarde de lei. Începând cu anul 2016 avem o tendință clară de creștere a veniturilor oficiale, iar cele neoficiale rămân încă o pondere destul de ridicată, care scade cu timpul”, a spus Ioniță.

Expertul în politici economice a mai adăugat că este evidentă tendința de creștere a veniturilor oficiale și de scădere, treptată, a celor neoficiale, deși ultimele încă mai au o pondere ridicată.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult