Social

Trei servicii cadastrale au devenit disponibile online pentru locuitorii din șapte raioane: Ce părere au oamenii

Încă trei servicii cadastrale, care au fost lansate la începutul acestei săptămâni, sunt prestate de astăzi, 17 martie, și în regim online în șapte raioane, în afară de municipiul Chișinău. Este vorba de Anenii Noi, Criuleni, Comrat, Vulcănești, Ceadîr-Lunga, Ungheni și municipiul Bălți. În aceste regiuni ale țării, Agenția Servicii Publice va presta din acest moment, în total, 12 servicii cadastrale de furnizare a informației.

ZdG/Agenția Servicii Publice
Sursa: ZdG/Agenția Servicii Publice

Astfel, atât persoanele fizice, cât și cele juridice, vor putea solicita și obține în format electronic diverse documente din domeniul cadastral. Totodată, instituția planifică, până la sfârșitul lunii aprilie, extinderea celor 12 servicii cadastrale online pe tot teritoriul Republicii Moldova.

„În premieră am lansat prestarea în regim online a încă trei servicii cadastrale. Este vorba de furnizarea informației despre bunurile ce aparțin unei persoane fizice/juridice din banca centrală de date, toate drepturile, drepturile active, dar și furnizarea informației privind programul de stat „Prima Casă”, a declarat șefa Direcției Operațiuni a ASP, Diana Grosu.

Comandarea și recepționarea serviciilor cadastrale de către persoanele fizice și juridice, atât electronice, cât și în format pe hârtie se efectuează accesând site-ul Agenției, precum și portalul serviciilor publice.

„Prestarea serviciilor cadastrale online se efectuează contra plată. Mai nou însă pentru anumite categorii de persoane, cum ar fi pensionarii în limită de vârstă și persoanele cu dizabilități, se prestează trei servicii în mod gratuit, și anume: extrasul din registrul Bunurilor imobile, extrasul din capitolul supliment și certificatul privind înscrierile în RBI. Aceste trei servicii se prestează la termenul maxim de executare, de trei zile”, a declarat șefa Direcției Operațiuni a ASP, Diana Grosu.

Totodată, persoanele care dețin semnătură electronică și comandă servicii electronice în cabinetul personal beneficiază de o reducere de 20% din tariful stabilit. Potrivit ASP, lunar, în medie, în jur de 11 mii de persoane din țară se adresează online pentru prestarea serviciilor cadastrale.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult