Social

Adunarea Generală a Judecătorilor a amânat desemnarea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii

Adunarea Generală a Judecătorilor, convocată astăzi, după o pauză de patru ani, a decis amânarea numirii celor patru membri permanenți și a unui supleant din rândul judecătorilor în cadrul Consiliul Superior al Magistraturii. Întreruperea adoptării unei decizii în acest sens a fost anunțată până la sfârșitul lunii aprilie.

După ce mai bine de 5 ore, timp în care mai mulți magistrați au ținut discursuri în care au vorbit despre „salariile mici” și „influența politicului asupra judecătorilor”, precum și despre lipsa comunicării în sistem, magistrații au decis să voteze întreruperea Adunării Generale a Judecătorilor și amânarea votului membrilor CSM, până pe 28 aprilie. Totodată, ei au aprobat crearea unui grup de lucru care va elabora o Declarație de principiu despre starea lucrurilor în justiție. Documentul ar urma să fie supus votului la următoarea ședință a Adunării Generale a Judecătorilor.

Deși acest punct nu era inclus pe ordinea de zi, judecătorii prezenți au solicitat ca membrii CSM să prezinte un raport de activitate. În fața lor au ieșit doar doi membri ai Consiliului, Victor Micu și Nina Cernat, care au declarat că nu au date exacte, însă au răspuns la întrebările judecătorilor.

Ulterior, mai mulți magistrați au ieșit cu discursuri în care s-au referit la situația din sistemul justiției, menționând că ei sunt cei blamați de societate pentru corupție și rea-credință, însă, de fapt, politicul ar fi cel care dintotdeauna și-ar fi dorit subordonarea justiției. O bună parte din judecători au criticat exercițiul pre-vetting instituit de actuala guvernare. Iată ce au declarat ei după ședință.

„Bănuiesc că azi judecătorii i-au dat o palmă politicului și au arătat că judecătorii nu sunt servitorii lor. Există legi, există Constituție. Judecătorii reprezintă una dintre cele trei puteri și urmează să fie mai multă responsabilitate din partea politicienilor”, a spus judecătorul Judecătoriei Chișinău Alexei Paniș.

„Sistemul nu boicotează reforma, sistemul își dorește o reformă obiectivă, un CSM reprezentativ, atât din punct de vedere profesional, cât și din punct de vedere nominativ, anume al intereselor judecătorilor. Am votat pentru a amâna votarea, în primul rând pentru că nu avem un Regulament în modul stabilit după care noi să lucrăm”, a spus judecătoarea la Curtea de Apel Chișinău, Angela Bostan.

La Adunarea Generală a Judecătorilor au fost prezenți și cei cinci judecători care au trecut evaluarea Comisiei pre-vetting. Aceștia au susținut că evaluarea nu trebuie să scindeze breasla. Fiind judecătoare de 13 ani, actualmente, la Judecătoria Chișinău, Maria Frunză susține că știe problemele sistemului, iar asta a motivat-o să candideze pentru funcția de Magistrat la Consiliul Superior al Magistraturii.

„Eu sunt un judecător tânăr, care activez în sistemul judecătoresc de 13 ani. Dacă o să mă întrebați dacă a meritat efortul și sacrificiile pe care le-am făcut pe o perioadă de 13 ani, astăzi, cu sinceritate, vă spun că nu. Tocmai din acest motiv, un an și jumătate în urmă, am hotărât să depun cerere și să candidez pentru funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii. Pentru că cunosc care sunt problemele din sistem. Am conștientizat cât de stringente sunt problemele din sistemul judecătoresc – lipsa judecătorilor în instanțele de judecată”, a spus Maria Frunze.

Precizăm că șase judecători care au fost evaluați de Comisia Pre-vetting au contestat deciziile Comisiei, iar la începutul lunii aprilie Curtea Supremă de Justiție trebuie să se pronunțe în cazul lor.

Adunarea Generală a Judecătorilor este unul dintre organele autoadministrării judecătorești și este constituită din magistrații tuturor instanțelor din țară. Votarea membrilor permanenți și supleanți ai CSM, ai Colegiului pentru selecție și cariera judecătorilor, ai Colegiului pentru evaluarea performanțelor judecătorilor este secretă și se desfășoară în cabina de vot special amenajată, sub supravegherea membrilor Comisiei speciale. Hotărârile Adunării se adoptă cu votul majorității simple a judecătorilor prezenți și se semnează de către președintele și secretarul ședinței, fiind numerotate în ordine consecutivă pe anul curent.

Olga Stăvilă

Olga Stăvilă

Autor

Citește mai mult