Externe

Volodimir Zelenski a comentat decizia CPI de a emite mandat de arestare pe numele președintelui Federației Ruse

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat ieri seara decizia „istorică” a Curții Penale Internaționale (CPI) de a emite mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, relatează CNN, citat de Digi24.

Președintele ucrainean a spus că investigațiile din Ucraina au sugerat, de asemenea, că Kremlinul a avut o implicare directă în deportarea forțată a copiilor în Rusia. Volodimir Zelenskiy a spus într-un mesaj video că „în procesul penal cercetat de anchetatorii ucraineni, au fost deja înregistrate peste 16.000 de cazuri de deportare forțată a copiilor ucraineni de către ocupant. Dar numărul real, complet al deportaților poate fi mult mai mare.

Amintim că ieri, Curtea Penală Internațională de la Haga a emis mandate internaționale de arestare pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, dar și a comisarului pentru drepturile copilului, Maria Lvova Belova, care s-ar face responsabili de deportările ilegale ale copiilor ucraineni pe teritoriul Rusiei.

Reacția Moscovei nu a întârziat să apară. Într-un mesaj publicat pe Telegram, purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, a scris că decizia Înaltei Curți nu are niciun sens pentru țara ei, pentru că Rusia nu este parte a Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult