Externe

Turcia ratifică aderarea Finlandei la NATO. Erdogan și-a dat acordul, dar nu și pentru Suedia

Turcia și-a dat acordul pentru aderarea Finlandei la NATO, dar nu și pe cea a Suediei. Parlamentul de la Ankara urmează să ratifice aderarea Finlandei. Anunțul a fost făcut de președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

DW
Sursa: DW

„Am decis să lansăm în parlamentul nostru procesul de aderare a Finlandei la NATO”, a declarat Erdogan după o întrevedere avută la Ankara cu președintele finalndez Sauli Niinisto. Președintele turc și-a exprimat speranța că votul parlamentului turc se va desfășura înaintea alegerilor legislative din luna mai, scrie observatornews.ro.

Cât despre Suedia, Erdogan a spus că va continua discuțiile cu aceasta asupra chestiunilor legate de terorism și că ratificarea de către Turcia a intrării acestei țări în Alianță va depinde de măsurile luate de guvernul suedez.

Între timp, Ungaria, singura țară membră NATO în afară de Turcia care nu a ratificat aderarea Finlandei și Suediei la NATO, a anunțat că va ratifica pe 27 martie aderarea Finlandei. Anunțul a fost făcut pe Facebook de Mate Kocsis, liderul grupului parlamentar al formațiunii Fidesz a premierului Viktor Orban.

În ce privește ratificarea aderării Suediei, parlamentul de la Budapesta o va vota „mai târziu”, a scris în mesajul său același politician ungar, fără alte detalii.

Primirea celor două țări în Alianță s-a lovit de veto-ul Turciei, care le-a acuzat că adăpostesc pe teritoriile lor „teroriști”, termen prin care Ankara desemnează în special membrii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

În urma negocierilor cu guvernul turc, Suedia și Finlanda au semnat anul trecut cu acesta un memorandum prin care se angajează că vor considera PKK organizație teroristă. Aceste două țări s-au angajat de asemenea să nu susțină diferitele grupări adversare ale Ankarei, printre care și mișcare armată kurdă YPG din Siria.

Turcia a devenit între timp și mai radicală împotriva primirii Suediei în Alianță, după ce o grupare prokurdă a „executat” simbolic în ianuarie la Stockholm un manechin care-l înfățișa pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan, și un membru al extremei drepte a ars un exemplar al Coranului în capitala suedeză.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult