Politic

Maia Sandu afirmă că detașarea unei misiuni civile a UE în țara noastră „este un pas important”

Detașarea unei misiuni civile a Uniunii Europene în Republica Moldova este un pas important, prin care Uniunea Europeană arată sprijin țării noastre în consolidarea securității. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu la emisiunea „Bună seara” de la Moldova 1. Potrivit ei, în prezent se analizează conceptul și funcționalitatea acestei misiuni.

„Urmează să se concretizeze ce anume poate să ne ofere Uniunea Europeană, dar, sunt lucruri care țin de instituțiile noastre care trebuie să asigure ordinea publică, siguranța cetățenilor, probleme de securitate, în primul rând. Urmează să vedem ce anume poate să ne ofere UE și atunci când vom avea aceste detalii, o să le prezentăm public. Este un pas important pentru că Uniunea Europeană recunoaște această necesitate pe care noi o avem și alocă resurse suplimentare, pentru ca noi să reușim să facem față tuturor provocărilor”, a declarat șefa statului.

Amintim că anterior, președintele Parlamentului, Igor Grosu a declarat în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova că misiunea civilă care ar putea fi detașată de Uniunea Europeană va oferi consultanță inclusiv în securizarea frontierelor. Potrivit oficialului, autoritățile din Republica Moldova au reușit să-i convingă pe partenerii europeni să investească în capacitățile de securitate a țării, astfel încât să fie anticipate și prevenite anume acțiuni ilegale la frontieră.

Despre intenția Uniunii Europene de a trimite o misiune civilă în Republica Moldova a relatat anterior publicația germană „Die Welt”. Potrivit sursei citate, diplomații se așteaptă ca misiunea să-și înceapă activitatea din această vară.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult