Social

Ce cred experții despre legea cu privire la atacurile cibernetice, adoptată recent de Parlament

Legea cu privire la atacurile cibernetice, adoptată în două lecturi de Parlament, a fost necesară pentru a lua măsuri rapide de prevenire și remediere a amenințărilor de acest gen. Declarația a fost făcută la emisiunea „Paralela 47” de la Radio Moldova, de către expertul juridic în cadrul Centrului de Guvernare Electronică, Vitalie Varaniță.

„Legea în sine este doar un prim pas destul de important la nivel de reglementare primară și, în opinia mea, destul de mic pentru că încă multe acțiuni. Legea prevede aproximativ 14 sau 15 intervenții din partea Guvernului. Cel mai probabil, hotărâri de guvern. Ar fi rațional ca odată instituită această autoritate competentă, personalul de autorități competente, conducerea ei, să aibă posibilitatea să participe la procesul de instituire a ulterioarelor mecanisme necesare pentru punerea în aplicare a legii. Ceea ce prevede actualmente legea, acordă o marjă discreționară de a desemna această autoritate”.

Amintim că din anul 2025, în Republica Moldova va funcționa o agenție guvernamentală, specializată în combaterea atacurilor cibernetice, potrivit unui proiect de lege votat în două lecturi. Totodată, va fi elaborat și un registru de stat al incidentelor cibernetice, pentru a lua măsuri rapide de prevenire și remediere a amenințărilor de acest gen. În prezent, responsabilitățile privind securitatea cibernetică la nivel de stat revin Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică. Această instituție fiind mai degrabă un operator al serviciilor electronice guvernamentale.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult