Social

Producătorii de film vor putea atrage mai ușor investiții străine pentru realizarea proiectelor cinematografice

Producătorii de film din Republica Moldova vor putea atrage mai ușor investiții străine pentru realizarea unor proiecte cinematografice. Parlamentul a ratificat Convenția Consiliului Europei privind coproducția cinematografică. Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, s-a referit la importanța acestei convenții.

„Convenția Consiliului Europei privind coproducția cinematografică revizuită conține dispozițiile privind promovarea și dezvoltarea coproducției cinematografice la nivel european. Alinierea cadrului legal de participare a producătorului de film la coproducțiile cinematografice, încurajarea cooperării în domeniul producției cinematografice, sporirea diversității în domeniu cinematografiei, se face cu scopul de a realiza o mai mare unitate prin cooperare, cultură, între statele participante. Prin ratificarea acestei Convenții producătorii naționali de film vor avea mai multă posibilitate să adere la coproducțiile europene și vor avea acces la finanțări europene”, a spus Sergiu Prodan.

Convenția Consiliului Europei privind coproducția cinematografică a fost adoptată în 1992. Ulterior, aceasta a fost revizuită în anul 2017, în condițiile în care noile tehnologii au modificat procesul de producție, distribuție și finanțare a operelor cinematografice, și semnată la 16 ianuarie 2023.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Promo

Citește mai mult