Externe

Șeful poliției din Grecia a fost demis de Guvern, în urma protestelor

Șeful poliției din Grecia a fost demis de Guvern în urma protestelor provocate de accidentul feroviar de acum aproape trei săptămâni, cel mai grav din istoria țării. Executivul îi reproșează modul în care forțele de ordine au intervenit în timpul demonstrațiilor, relatează Radio România Actualități.

„Trebuie să învățăm din greșeli”, a afirmat sâmbătă premierul grec Kyriakos Mitsotakis, cel care în urmă cu doar două luni semna numirea în funcție a șefului poliției.

Între timp, însă, pe 28 februarie a avut loc accidentul feroviar, soldat cu 57 de morți, iar oamenii au ieșit în stradă pentru a protesta față de starea proastă în care se află căile ferate.

Șeful poliției este criticat pentru modul în care a gestionat demonstrațiile. France Presse scrie că în numai în urmă cu două zile, la cele mai recente manifestații, o echipă de poliție a fost filmată în timp ce lovea câțiva demonstranți pașnici în Piața Syntagma din centrul Atenei.

Câteva ore mai târziu, o dubă a forțelor de ordine ar fi intrat într-un grup de protestatari, care încercau să blocheze o stradă cu coșuri de gunoi. În urma accidentului, ministrul elen al Transporturilor și-a dat demisia.

Totodată, șeful de gară din apropierea locului unde a avut loc coliziunea dintre cele două trenuri și alți trei responsabili de la căile ferate au fost inculpați și riscă închisoarea pe viață.

Suspendată în urma accidentului, circulația feroviară va fi reluată treptat de săptămâna viitoare în Grecia.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult