Externe

Proteste în Franța: 81 de persoane au fost reținute

După o nouă zi de proteste față de reforma pensiilor, în Franța au fost arestate 81 de persoane, scrie Le Figaro. Potrivit poliției, la Paris au manifestat peste 4.000 de persoane, iar forțele de ordine au fost nevoite să intervină cu gaze lacrimogene și tunuri de apă, după ce protestatarii au incendiat tomberoane și au instalat baricade.

Și la Nantes, conform, datelor prezentate de oamenii legii, au protestat circa șase mii de persoane, deși sindicatele susțin că numărul manifestanților s-ar fi ridicat la 15.000.

Reforma pensiilor a președintelui Emmanuel Macron ridică vârsta de pensionare cu doi ani, la 64 de ani. Guvernul susține că aceste modificări sunt esențiale, făcând referire la suprasolicitarea sistemului de asigurări sociale și eventualitatea prăbușirii lui.

Pe de altă parte, opoziția parlamentară franceză a depus două moțiuni de cenzură împotriva guvernului francez. Documentele ar urma să fie examinate în Adunarea Națională pe 20 martie.

Franța este una dintre țările europene unde vârsta legală de pensionare este cea mai mică, chiar dacă sistemele de pensii nu sunt complet comparabile.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult