Social

În Republica Moldova va fi creat un Oficiu Național al Turismului

În Republica Moldova urmează să fie creat un Oficiu Național al Turismului, care va avea funcția de implementare a politicilor în promovarea destinațiilor turistice și a potențialului turistic din țară. Declarația a fost făcută pentru Radio Moldova de secretarul de Stat din cadrul Ministerului Culturii, Andrei Chistol. Potrivit lui, actualmente proiectul se află la etapa consultărilor publice și ar urma să fie definitivat până la mijlocul acestui an.

bani.md
Sursa: bani.md

Acest oficiu va asigura implementarea politicilor în domeniul promovării turismului, dezvoltarea ramurii și a potențialului turistic al țării, de rând cu atragerea turiștilor străini. Crearea acestei instituții este determinată de necesitatea de a avea o viziune clară de dezvoltare a Republicii Moldova ca destinație turistică și poziționarea țării pe harta turistică europeană, a declarat într-un interviu pentru postul nostru de radio, secretarul de stat la Ministerul Culturii, Andrei Chistol.

Andrei Chistol a precizat că Oficii Naționale de promovare a turismului există în majoritatea statelor europene. Țările Balcanice au o experiență bogată în acest sens, iar Republica Moldova va prelua din experiența lor.

„Noi am venit cu propunerea către Guvern și propunerea în mare parte este susținută, de a demara procesul de constituire a unui Oficiu Național al Turismului. Astfel, două dintre cele mai importante forme ale turismului: turismul intern și turismul receptor, vor fi în atribuțiile acestui oficiu, care împreună cu mediul asociativ, cu sectorul privat vor administra și vor conduce activitatea acestui oficiu. Oficiul va fi cel care va implementa aceste programe de finanțare a dezvoltării turismului, programele de promovare a Republicii Moldova ca destinație turistică, programul de dezvoltare a organizațiilor de management a destinațiilor în Republica Moldova.”

În prezent, inițiativa se află la etapa consultărilor publice, iar până la mijlocul anului, hotărârea ar putea fi aprobată de Guvern, astfel încât în a doua jumătate a anului să se recurgă la crearea propriu-zisă a oficiului național. Această structură centrală de specialitate ar urma să fie subordonată Guvernului. Totodată, va avea în componența sa și reprezentanți ai asociațiilor de turism din țară.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult