Externe

Kosovo și Serbia au ajuns la un acord privind implementarea planului de pace propus de UE

Kosovo și Serbia au ajuns sâmbătă seara la un acord privind implementarea unui acord susținut de UE pentru normalizarea relațiilor, a declarat șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, citat de Politico.

„Avem o înțelegere”, a scris Borrell pe Twitter sâmbătă seara, după 12 ore de discuții între președintele sârb Aleksandar Vučić, prim-ministrul kosovar Albin Kurti și oficialii UE la Ohrid, Macedonia de Nord.

„Kosovo și Serbia au convenit asupra implementării anexei acordului pe calea spre normalizarea relațiilor. Părțile s-au angajat pe deplin să onoreze toate articolele acordului și să își pună în aplicare obligațiile respective în mod prompt și cu bună-credință”, a spus Josep Borrell.

Potrivit oficialului, acordul „este prevăzut să devină o parte integrantă și obligatorie a căilor europene respective ale părților”.

Cei doi lideri au avut întâlniri separate cu Borrell înainte de o sesiunea în trei. Ambele părți au convenit luna trecută asupra acordului de bază de la Bruxelles.

În ciuda anunțului lui Borrell, sârbul Vučić a menționat că părțile nu au căzut de acord asupra tuturor punctelor.

„În pofida diferențelor, am avut o conversație decentă”, a spus Vučić într-o conferință de presă.

„Aceasta este o recunoaștere de facto între Kosovo și Serbia”, a afirmat Kurti.

Puterile occidentale au crescut presiunea asupra Serbiei și Kosovo în ultima perioadă, pentru a preveni o posibilă izbucnire a tensiunilor în fragila regiune balcanică, în special în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina.

Kosovo și Serbia sunt în discuții susținute de UE timp de aproape un deceniu de când Kosovo și-a declarat independența în 2008. Serbia încă consideră Kosovo ca un stat separatist, iar izbucnirile dintre cele două au alimentat îngrijorările legate de revenirea la conflict.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult