Social

Situația în Republica Moldova privind violența asupra femeilor s-a îmbunătățit, dar sunt încă multe provocări

Deși situația în Republica Moldova privind violența asupra femeilor și violența domestică s-a îmbunătățit după intrarea în vigoare, la 1 mai 2022, a Convenției de la Istanbul, există încă multe provocări. Acestea vizează atât sincronizarea legislației naționale cu cea europeană, cât și implementarea Planului de Acțiuni privind cele nouă condiționalități ale Comisiei Europene pentru lansarea negocierilor de aderare la UE. Despre aceasta s-a discutat în cadrul audierilor publice organizate de comisia parlamentară politică externă și integrare europeană.

Imagine simbol
Sursa: Imagine simbol

Sincronizarea legislației naționale cu cea europeană privind drepturile omului, implicit lupta împotriva violenței domestice, trebuie îndeplinită până la 31 martie, aceasta fiind una dintre condițiile Comisiei Europene – a precizat președinta Comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană, Doina Gherman.

„Una din cele nouă recomandări formulate în opinia Comisiei Europene ține de fortificarea domeniului drepturilor omului, în mod special drepturile femeii, avansarea pe dimensiunea egalității de gen, dar și implementarea de măsuri concrete care ar veni să prevină și să combată fenomenul de violență domestică din țara noastră”, a declarat Doina Gherman.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a inclus în Strategia Națională privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice 92 de acțiuni, o bună parte dintre acestea fiind îndeplinite, dar urmează să elaboreze mai multe planuri de reabilitare a victimelor violenței – a subliniat Secretara de Stat de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Felicia Bechtoldt.

„Au fost instituite servicii noi de plasament pentru victimele violenței în familie și un serviciu pentru copiii victime sau martori ai infracțiunilor, a fost instituită Comisia de monitorizare și analiză a cazurilor de violență în familie soldate cu deces sau cu vătămare gravă a integrității corporale a victimelor. A crescut numărul de ordine de restricție și a ordonanțelor de protecție emise și a numărului de persoane asistate în centrele de plasament. Ne propunem să revizuim regulamentul de activitate a serviciilor sociale prestate victimelor violenței în familie”, a menționat Felicia Bechtoldt.

Secretara de Stat de la Ministerul Justiției, Nadejda Burciu, a precizat că una din provocările instituției este lipsa personalului instruit pentru acordarea asistenței, dar și pentru monitorizarea digitală a acțiunilor de violență.

„Noi avem o mare provocare cu specialiștii care monitorizează electronic, pentru că ei au nevoie de instruiri suplimentare și specializate pentru a gestiona situația de criză”, a spus Nadejda Burciu.

Amintim că Republica Moldova este cea de a 35-a țară care a ratificat, la 14 octombrie 2021, Convenția Consiliului Europei privind violența împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută ca și Convenția de la Istanbul.

Precizăm că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a contestat la Curtea Constituțională ratificarea de către Parlament a Convenției, motivând că unele prevederi ar „promova avortul”, ar „legaliza căsătoriile între persoanele de același sex” și ar „distruge valorile și tradițiile creștine”. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă reclamația deputaților din opoziție privind ratificarea Convenției de la Istanbul.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult