Social

MEC a lansat o campanie privind integritatea în sistemul educațional. Anatolie Topală: Instituțiile trebuie să fie libere de corupție

Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova, împreună cu Centrul Național Anticorupție, lansează campania de informare și sensibilizare privind integritatea în sistemul educațional. Scopul acestei acțiuni este de a crește nivelul de informare a cadrelor didactice, a părinților și elevilor, privind practicile anticorupție, dar și să reducă acest fenomen în sistemul educațional.

Captură video/Iulian Rusu și Anatolie Topală
Sursa: Captură video/Iulian Rusu și Anatolie Topală

Ministrul Educației, Anatolie Topală, a menționat în cadrul conferinței că „trebuie să ne asigurăm că toate instituțiile de învățământ sunt libere de corupție”. În acest scop, ministerul de resort a aprobat un plan sectorial anticorupție.

„Planul conține activități pentru toate nivelurile de învățământ și răspunde principalelor provocări sistemice și anume: plățile informale, gestionarea resurselor financiare, frauda academică, dar și aplicarea codului de etică a cadrului didactic și pregătirea profesorilor pentru promovarea educației de integritate. Ca parte a acestor acțiuni de politici anticorupție, sistemul educațional își propune formarea competențelor la elevi de a analiza critic problemele de integritate. La nivelul învățământului general acest aspect este inclus în curriculum a două discipline obligatorii: dezvoltarea personală și educația pentru societate. Pe viitor ne propunem să dezvoltăm resurse pentru cadrele didactice care să faciliteze formarea la elevi a competențelor de analiză critică a problemelor de integritate din societate”, a declarat Anatolie Topală.

Ministrul a făcut un apel către șefii direcțiilor de învățământ și directorii de instituții „să nu aștepte decizii finale ale CNA, să nu renunțe la examinări, să evalueze situațiile de risc și să preîntâmpine colectările ilicite de bani”.

Directorul Centrului Național Anticorupție, Iulian Rusu, a menționat că în cadrul acestei campanii se dorește explicarea prevederilor legale ce țin de respectarea cerințelor de integritate, ce răspundere survine în cazul încălcării acestor reglementări, dar și informarea elevilor despre cât de important este să fii integru.

„Scopul este de a sensibiliza societatea că integritatea trebuie să fie în capul mesei, inclusiv în învățământ. În activitatea CNA promovăm atât acțiuni de prevenire a corupției, dar avem menirea să investigăm acte nemijlocite de corupție. Ultimele informări pe care le-am oferit societății arată că acest flagel încă există”, a declarat Iulian Rusu.

În context menționăm că, potrivit unui raport al Centrului Național Anticorupție pentru anul 2022, învățământul rămâne unul dintre domeniile cele mai afectate de corupție.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult