Politic

Expert: Crearea Curții Anticorupție este inutilă. Activitatea judecătorilor și procurorilor trebuie eficientizată

Crearea unei Curți specializate în examinarea dosarelor de corupție ar putea eficientiza munca judecătorilor și a altor funcționari din sistemul judiciar, fiind o soluție pentru a îmbunătăți procesul de examinare a dosarelor. În timp ce unii experți consideră că o astfel de Curte ar putea fi utilă, există și preocupări legate de resursele și costurile suplimentare necesare pentru înființarea și funcționarea acesteia. Potrivit autorităților, o asemenea instanță ar putea fi creată în trei luni.

Munca judecătorilor, dar și a altor funcționari din sistem, care examinează dosarele de corupție, trebuie eficientizată, a declarat pentru Radio Moldova președinta Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Galina Bostan. Potrivit expertei, crearea unei Curți specializate în examinarea dosarelor pe corupția mare și a cazurilor de corupție în justiție este inutilă, deoarece numărul dosarelor, de circa 500 examinate anual, nu este foarte mare.

„Este inutilă deoarece infracțiunile de corupție nu sunt foarte multe și ele pot fi judecate de instanțele de drept comun. Crearea Curții Anticorupție este o acțiune care o lună, două va fi bifată drept succes. Problema este că apar un șir de cheltuieli suplimentare, ori soluția ar fi eficientizarea muncii judecătorilor, procurorilor, tuturor funcționarilor imlicați în gestionarea dosarelor de corupție”, a precizat experta.

Autoritățile au creat toate condițiile pentru ca sistemul justiției să se autopurifice, inclusiv evaluarea judecătorilor prin comisia pre-vetting, lucru care nu s-a întâmplat, de aceea s-a revenit la ideea creării unei instituții specializate a menționat, ministra justiției Veronica Mihailov-Moraru, în cadrul unei emisiuni de la ProTv.

„Timp de doi ani apar întrebări rezonabile cu referire la examinarea dosarelor, care foarte mult s-au tergiversat, se tot amână, decizii neclare. În cazul dat nu putem vorbi despre o eficiență a sistemului, de aceea s-a decis crearea unei instanțe anticorupție care să examineze dosarele mari de corupție și cazurile ce corupție din sistemul judecătoresc”, a menționat ministra.

Precizăm că, ieri, președinta Maia Sandu a declarat după ședința Consiliului Suprem de Securitate că în cel mult o lună, Consiliul Superior al Magistraturii ar putea deveni funcțional, după ce vor fi numiți de Parlament, cei șase membri, din rândul non-judecătorilor.

Amintim că, vineri, Adunarea Generală a Judecătorilor nu a reușit să desemneze patru membri în Consiliul Superior al Magistraturii, din rândul judecătorilor, care au fost evaluați de Comisia pre-vetting, amânând ședința până la 28 aprilie.

Olga Stăvilă

Olga Stăvilă

Autor

Citește mai mult