Politic

România, principalul partener comercial al Republicii Moldova timp de un deceniu. Cum ne ajută statul român?

România este de aproape 10 ani principalul partener comercial al Republicii Moldova, iar relațiile politice dintre cele două state s-au intensificat în ultimii ani. Țara vecină a ajutat Republica Moldova și în timpul pandemiei de Covid-19, dar și să facă față consecințelor războiului provocat de Rusia în Ucraina. Bucureștiul este și un susținător constant al procesului de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

Gov.md
Sursa: Gov.md

Inițierea reconstrucției mai multor poduri de peste Prut, reducerea taxei roaming, interconexiunea conductelor de gaz și electricitate, inițierea punctelor comune de trecere a frontierei, dar și alte proiecte de infrastructură sunt doar o parte dintre inițiativele comune, dezvoltate pe parcursul anului 2022.

România a ajutat țara noastră și în contextul crizei energetice din toamna anului trecut.

Dialogul politic a continuat prin vizite reciproce între șefii de stat. Președintele României Klaus Iohannis a fost la Chișinău pe 16 martie, urmând vizitele la București ale președintei Maia Sandu, pe 28-30 iulie și 1 noiembrie.

La 11 februarie 2022 a fost organizată prima ședință comună la Chișinău a guvernelor României și Republicii Moldova la care au fost semnate mai multe acorduri, inclusiv cel cu privire la asistența financiară nerambursabilă de 100 milioane de euro, fiind omologate proiecte de peste 25 milioane de EURO pentru programul „Satul European”, a creșterii accesului la servicii mai bune de apă și canalizare, pentru dotarea a 135 de unități școlare cu laboratoare de fizică, chimie și biologie și pentru achiziția de microbuze și autobuze școlare.

În luna iunie a avut loc prima ședință a Parlamentelor celor două state, la care a fost adoptată o Declarație comună de sprijin și cooperare bilaterală.

O lună mai târziu, Bucureștiul a găzduit cea de-a doua reuniune a platformei de sprijin pentru Republica Moldova, de mai multe state europene. În urma acesteia, sprijinul acumulat pentru țara noastră a fost de peste 600 de milioane de euro, dintre care 432 de milioane - granturi.

Republica Moldova și România dezvoltă în premieră proiecte comune pentru accesarea fondurilor europene. Primele două proiecte de finanțare moldo-române, care vor contribui la dezvoltarea conectivității infrastructurii de transport atât pe partea română, cât și pe partea moldovenească, au fost inițiate în cadrul programului Mecanismul pentru Interconectarea Europei (Connecting Europe Facility). Finanțarea este destinată pentru dezvoltarea infrastructurii transfrontaliere Ungheni (RO) - Ungheni (MD) și Albița (RO) - Leușeni (MD).

România este din 2014 și principalul partener comercial al Republicii Moldova, iar în anul 2022 volumul schimburilor comerciale a atins un nivel record, de aproximativ 2,9 miliarde de dolari. Republica Moldova a livrat mărfuri în România în valoare de peste 1,2 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă aproape 30 la sută din totalul exporturilor țării noastre.

Olga Stăvilă

Olga Stăvilă

Autor

Citește mai mult