Externe

Banca Mondială estimează că reconstrucția Ucrainei după război va costa 400 de miliarde de dolari

Reconstrucția Ucrainei după încheierea războiului va costa peste 400 de miliarde de dolari, potrivit expertizei Băncii Mondiale. Această sumă depășește cu mult estimările din septembrie 2022, când aceeași instituție susținea că pentru reconstrucția infrastructurii ar fi nevoie de 349 de miliarde de dolari.

Din toamna anului trecut, atacurile Federației Ruse asupra infrastructurii ucrainene s-au intensificat, având un impact major asupra rețelei energetice a țării. Cele mai afectate zone au fost regiunile ucrainene Donețk, Harkov, Lugansk dar și Herson.

Până în prezent, cea mai mare creștere a costurilor de reconstrucție a avut loc în sectorul energetic, unde pagubele au depășit nivelul din iunie 2022 de peste cinci ori, potrivit Băncii Mondiale.

Astfel, Banca Mondială a estimat costurile pentru reconstrucția Ucrainei la peste 400 miliarde de dolari. Doar în acest an vor fi necesare 14 miliarde de dolari pentru proiecte urgențe.

În context, Vicepreședintele Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală, Anna Bjerde, a declarat că sprijinul continuu pentru Ucraina reprezintă o investiție atât în țară, cât și în economia mondială.

Totodată, de la declanșarea invaziei Rusiei împotriva Ucrainei, Kievul a suferit pierderi umane, inclusiv în rândurile civililor, dar și economice. În special, a avut de suferit sectorul agrar, grav afectat de bombardamente. În opinia multor experți internaționali, războiul din Ucraina poate declanșa cea mai mare criză alimentară globală de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult