Prețul unui kilogram de ceapă s-a majorat semnificativ. Ce părere au oamenii și care sunt explicațiile autorităților
Prețul pentru un kilogram de ceapă s-a majorat cu peste 32 la sută în luna februarie comparativ cu ianuarie 2023, potrivit Biroului Național de Statistică. Unii vânzători cred că majorarea ar fi de 80 la sută. Prețurile la legume, în special la ceapă, s-au majorat din cauza scumpirii fertilizatorilor și produselor de protecție a plantelor, precum și a costurilor mari pentru păstrare. Totodată, până la războiul din Ucraina, o cantitate semnificativă de ceapă era adusă din regiunea Herson, acum însă exporturile sunt limitate, a menționat pentru postul nostru de radio secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban.
Cumpărătorii de la Piața Centrală din capitală spun că au observat o majorare a prețurilor la legume, în special, la ceapă. În timp ce unii mărturisesc că noile prețuri îi bat la buzunar, alții sunt de părerea că nu trebuie să economisească pe seama alimentației sănătoase.
„S-a majorat, cumpăr la necesitate”. „Alegem și noi ce este mai ieftin”. „Prețurile cresc și nu cu puțin, la ceapă inclusiv, este vizibil”.
Dacă acum un an, un kilogram de ceapă costa 9-12 lei, în prezent prețul ajunge până la 22 de lei. Totodată, a scăzut și numărul de cumpărători.
„Oamenii cumpără cât o ceapă, două. Ceapa costa, un kilogram, 5 lei, ulterior s-a majorat la 7, 8 lei. Acum este 16-20 lei. S-a scumpit cu peste 50 la sută. S-a scumpit gazul, apa”; „Cumpărau câte două kilograme, acum câte 1,5. Ceapa calitativă ajunge să coste până la 22 lei”.
Prețurile la legume, în special la ceapă, s-au majorat din cauza scumpirii fertilizatorilor și produselor de protecție a plantelor, precum și a costurilor mari pentru păstrare. Totodată, până la războiul din Ucraina, o cantitate semnificativă de ceapă uscată era adusă din regiunea Herson, acum însă exporturile sunt limitate, a menționat pentru postul nostru de radio secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban. Potrivit acestuia, cantitățile de ceapă de care dispune în prezent țara noastră sunt suficiente pentru asigurarea securității alimentare.
„În anul 2022 noi am produs 49 mii tone, au fost exportate 9,3 mii tone de ceapă, dintre care 9,2 mii tone au fost exportate în Ucraina. Noi avem și importuri. Este de 2,3 mii tone, preponderent este importată din România, dar apare ca punct portuar. Această ceapă vine mai mult din Argentina”.
Vasile Șarban susține că, în anul 2023, s-au majorat și prețurile la roșii și castraveți, deoarece în perioada de iarnă acestea sunt cultivate în cantități neînsemnate. Până acum, majoritatea legumelor erau importate din Turcia, dar, în ultimul timp, autoritățile de la Ankara au sistat importul de legume în Republica Moldova, deoarece, cutremurele din luna februarie, au afectat instalațiile de irigare.Totuși, reprezentantul ministerului afirmă că prețurile vor scădea, odată cu sosirea sezonului cald, când cetățenii vor cultiva ceapă, roșii și castraveți.
Potrivit Biroului Național de Statistică, în comparație cu luna ianuarie, în februarie ceapa s-a scumpit cu peste 32 la sută, castraveții – cu 26, iar roșiile cu 16 la sută.