Social

O porțiune a străzii 31 august din capitală ar putea deveni pietonală

Strada 31 august din Chișinău, în perimetrul străzilor Pușkin și Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, ar putea deveni pietonală, a declarat primarul capitalei, Ion Ceban. Cei mai mulți cetățeni susțin această inițiativă, argumentând necesitatea valorificării patrimoniului național.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Potrivit urbaniștilor, transformarea unei porțiuni a străzii 31 August într-una pietonală nu va complica traficul rutier din capitală.

Soarta caldarâmului descoperit pe strada 31 August 1989, aflat în perimetrul străzilor Alexandr Pușkin și Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, va fi decisă de către Primăria Municipiului Chișinău, după finalizarea lucrărilor de cercetare de către Agenția Națională Arheologică.

Lucrările de cercetare începute ieri vor dura două săptămâni, iar la final va fi prezentat un raport cu recomandări privind pavajul și conservarea acestuia, a declarat pentru Radio Moldova, directorul Agenției Naționale Arheologice, Vlad Vornic.

„Vom prezenta la final un raport. Nu vrem să reținem traficul, dar ceea ce avem acum prezintă interes mare pentru istoria orașului Chișinău”, a declarat Vlad Vornic.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a declarat că va insista ca această zonă să devină pietonală doar după ce specialiștii vor constata că pavajul reprezintă o valoare patrimonială.

„În cazul în care vom vedea că acest pavaj prezintă o valoare deosebită și vom hotărî împreună un dialog cu toate autoritățile că noi îl păstrăm și îl punem în valoare, atunci, bineînțeles vom opta pentru această zonă, ca zonă pietonală”, a spus Sergiu Prodan.

Atât în spațiul public cât și în cel online, locuitorii capitalei pledează pentru transformarea străzii 31 August 1989 în una pietonală. Unii însă și-au exprimat îngrijorarea că o asemenea decizie va agrava traficul rutier.

„Nu știu cât de comod le va fi șoferilor să ocolească această zonă”;

„Ar fi bine să fie și o pistă pentru bicicliști”;

„Este o inițiativă binevenită”, spun oamenii.

Urbanistul Victor Chironda susține că transformarea unei porțiuni de drum în una pietonală, nu va complica traficul rutier din capitală.

„Probleme cu traficul și așa sunt, nu împiedică mare lucru o stradă pietonală, strada 31 august deja de câțiva ani de când stă în reparație și se descurcă”, a conchis Victor Chironda.

Amintim că, vineri, 17 martie, Primarul Capitalei Ion Ceban a anunțat că lucrările de reparație de pe strada 31 August 1989, între străzile Bănulescu-Bodoni și Alexandr Pușkin, vor fi stopate.

Decizia a fost luată după ce două insule cu pavaj vechi au fost descoperite în timpul lucrărilor care, potrivit arheologilor, ar data din a doua jumătate a secolului XIX. Potrivit legii ocrotirii monumentelor, orice intervenție în zonele istorice se face doar cu avizul Ministerului Culturii al Republicii Moldova.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult