Politic

Prim-ministrul Dorin Recean: „Reglementarea conflictului transnistrean se va produce prin mijloace pașnice”

Reglementarea conflictului transnistrean se va realiza doar pe cale pașnică, iar acest lucru se întâmplă deja, afirmă prim-ministrul Dorin Recean. Premierul a declarat într-o conferință de presă susținută împreună cu omologul său român, Nicolae Ciucă, că Republica Moldova va continua să asigure pacea și securitatea în regiune, iar parcursul european al țării nu prezintă un impediment în calea soluționării conflictului transnistrean.

Zona de Securitate
Sursa: Zona de Securitate

„Republica Moldova întotdeauna a ținut și a afirmat și asta va face, reglementarea conflictului transnistrean se va produce prin mijloace pașnice. Acest lucru deja se întâmplă. Regiunea din stânga Nistrului deja are un comerț foarte dezvoltat cu Uniunea Europeană, acest trend va fi accentuat și nu există o agendă contrapusă Uniunea Europeană versus reglementarea conflictului transnistrean”, a menționat Dorin Recean.

Și premierul României, Nicolae Ciucă, a declarat că soluționarea conflictului transnistrean trebuie să se facă absolut pe cale pașnică, în conformitate cu pașii care deja s-au realizat în formatul 5+2. „Sigur, de aici în colo trebuie să se continue și să se vină cu soluții concrete pentru că nu trebuie să fie impietat în nici un fel mersul de aderare (la UE) de soluționarea acestui conflict”, a remarcat Nicolae Ciucă.

Amintim că anterior și președintele parlamentului, Igor Grosu, a declarat că diferendul transnistrean nu este un impediment pentru aderarea la Uniunea Europeană. Dimpotrivă, potrivit lui, perspectiva aderării țării noastre la UE va avea o contribuție la soluționarea problemei primului conflict rece deschis de Rusia în fostul spațiu sovietic, după prăbușirea URSS.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult