Experți // Republica Moldova își poate garanta securitatea doar în componența României
Republica Moldova își poate garanta securitatea și perpetua identitatea națională doar în componența României, consideră unii experți. În același timp, alții menționează că o astfel de decizie ar putea fi luată doar cu acordul actorilor internaționali importanți. Opiniile au fost exprimate la dezbaterea publică „Unirea 1918: ce a fost aceasta, de ce a fost, pentru ce a fost?”, organizată de Agenția de Presă IPN.
Procesul de renaștere națională, demarat la sfârșitul anilor '80 ai secolului trecut, a avut o viziune și o logică, ceea ar fi putut culmina prin Unirea cu România, consideră deputatul în primul Parlament al Republicii Moldova, Alecu Reniță, membru al Consiliului Național al Unirii. El însă a menționat că acest parcurs a fost întrerupt odată cu declanșarea, în anul 1992, de către Federația Rusă, a războiului de pe Nistru.
„Numai în cadrul României, exact cum a făcut și Sfatul Țării, în cadrul Uniunii Europene, în cadrul NATO noi ne putem garanta această securitate, iar despre vitalitatea sau perpetuarea ființei naționale este evident că noi o putem avea numai în cadrul României. Aici putem intra într-o competiție foarte serioasă așa cum a fost și în perioada interbelică pe partea de cultură, pe partea de produse pe care le-a făcut Basarabia în perioada interbelică și atunci noi avem această posibilitate de a nu rămâne izolați în acest spațiu și să ne complăcem și să spunem că noi avem statul nostru”, a declarat Alecu Reniță.
În condițiile în care țara vecină este membră a Uniunii Europene și a NATO, o eventuală unire a Republicii Moldova cu România ar trebui coordonată cu marile puteri, este de părere expertul Igor Boțan.
„Unirea când o faci nu trebuie să dăuneze, în sensul că nu trebuie să fie contestată din interior. Sigur că vor exista elemente și segmente care vor contesta, dar ele nu trebuie să fie de magnitudinea care poate submina întregul proces și să nu fie contestată din partea marilor puteri. România, fiind stat membru al UE și NATO, toate lucrurile legate de o eventuală unire trebuie totuși discutate și elaborate”, explică Igor Boțan.
Amintim că, la 27 martie, se împlinesc 105 ani de la Unirea Basarabia cu România, eveniment care în perioada sovietică a fost calificat drept ocuparea actualului teritoriu al Republicii Moldova. Experții afirmă că, la fel ca în 1918, cetățenii sunt victime ale unei propagande acerbe îndreptate spre demonizarea Actului Unirii.