Cultură

Ziua Mondială a Teatrului: În pofida crizei economice sălile de spectacole sunt pline, afirmă Alexandru Grecu

Astăzi, întreaga comunitate teatrală sărbătorește Ziua Mondială a Teatrului. În contextul crizei economice, teatrele din Republica Moldova sunt pline, uneori chiar și arhipline, spun reprezentanții Uniunii Teatrale din Moldova. Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2021, teatrele noastre au fost vizitate de cca 146 000 de spectatori.

Ziua Mondială a Teatrului este dedicată recunoașterii și aprecierii celor care fac posibil miracolul teatrului - actori, dramaturgi, regizori, scenografi și lucrători din spatele scenei.

Deși Republica Moldova se confruntă cu crize economice, teatrele noastre sunt pline de spectatori, a declarat pentru Radio Moldova Președintele Uniunii Teatrale, Alexandru Grecu. Potrivit acestuia, cea mai mare problemă cu care se confruntă lumea teatrului sunt salariile mici și infrastructura scenică învechită.

„Tot ce fac actorii astăzi este o muncă eroică, remunerată modest, însoțită de nesiguranță în ziua de mâine, în condiții nu din cele mai bune. Mi-aș dori să se facă noi reforme pe care le așteptăm demult în cultură, să se producă o nouă atitudine, față de Măria Sa, Actorul! Măria Sa, Producătorul de spectacole”.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2021 au fost prezentate 1641 de spectacole și concerte pe scenele celor 16 teatre existente din țara noastră, care au adunat un număr de 146 000 de spectatori.

Prima instituție teatrală din Republica Moldova a fost Teatrul Național (astăzi Teatrul Național „Mihai Eminescu”), fondat la Chișinău în anul 1921. Încă de la înființare, acesta a promovat cele mai importante opere din dramaturgia universală și românească, contribuind substanțial la dezvoltarea culturală a societății.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult