Economic

Capacitățile de producere a energiei electrice au crescut de trei ori, în ultimii ani

Capacitățile de producere a energiei electrice prin intermediul centralelor electrice fotovoltaice, eoliene, hidroelectrice și cele pe biogaz au crescut de trei ori în ultimii cinci ani. Republica Moldova a făcut un salt considerabil în ceea ce privește eficiența energetică, a declarat secretarul de stat de la Ministerul Energiei Constantin Borosan în cadrul unui eveniment organizat de Agenția pentru Eficiență Energetică.

Potrivit datelor prezentate de Agenția pentru Eficiență Energetică, anul trecut, capacitățile de producere a energiei electrice din surse regenerabile constituia peste 200 de MegaWatt, față de 61, la finele anului 2018.

Mai mult de jumătate din totalul acestor capacități revin instalațiilor eoliene, urmate de centralele electrice fotovoltaice, care generează 29 %, centralele hidroelectrice cu 8% din capacități și centralele electrice în cogenerare pe biogaz cu o pondere de 7 la sută. Instalațiile fotovoltaice au înregistrat un salt semnificativ în evoluția capacităților de producere a energiei electrice – de aproape 15 ori în 5 ani.

În ultimul an, autoritățile din Republica Moldova au investit prioritar în afacerile privind protecția mediului înconjurător, dar și în cele ce vizează eficiența energetică. Potrivit secretarului de stat de la Ministerul Energiei, Constantin Borosan, țara noastră s-a pregătit anul trecut de reducerea livrărilor de gaze naturale de la Gazprom prin majorarea producerii de energie electrică regenerabilă.

„În domeniul energiei electrice regenerabile, noi am avut anul trecut un salt dublu, dublare la tot ce înseamnă capacități de generare. Așteptăm și anul acesta ca aceste capacități de generare să crească. Toată infrastructura noastră de centrale pe biomasă, care sunt circa 300, ne-am asigurat ca să funcționeze în sezonul de încălzire curente și doar prin această măsură au fost substituite circa 15 milioane metri cubi de gaze natural cu biomasă. Combustibil produs la noi în țară. Locuri de muncă la noi în țară”.

Amintim că la începutul anului fostul ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că în următorii trei ani, cel puțin 30 la sută din energia consumată de Republica Moldova trebuie să fie produsă din surse regenerabile.

Acesta a precizat că la sfârșitul anului 2022, țara noastră consumă circa 6 la sută din surse de energie regenerabilă.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult