Maia Sandu, discurs la Bucea: „Credem în victoria Ucrainei în această luptă nedreaptă pentru existența ca stat”
Președinta Maia Sandu a susținut un discurs la ceremonia de comemorare a civililor uciși la Bucea, care a avut loc astăzi localitatea cu același nume din Ucraina. Șefa statului a condamnat din nou agresiunea Rusiei în țara vecină și a menționat că statele democratice trebuie să se asigure că aceste atrocități sunt investigate și pedepsite.
„Onorăm și deplângem victimele nevinovate - bărbați, femei, părinți și copii - sute de oameni uciși, mulți alții violați, torturați sau traumatizați. Suferința lor – un semn că s-ar putea să nu existe o limită pentru brutalitatea fără sens a invaziei ruse în Ucraina. Am simțit asta în Moldova. Mulți dintre oamenii noștri au urmărit cu tristețe și groază sângerarea din Bucea și Ucraina. Am vizitat orașele îndurerate Bucea, Irpin și Borodeanka în iunie anul trecut pentru a vedea cu ochii mei consecințele agresiunii Rusiei. Crimele comise aici mă marchează și astăzi. Nu există cuvinte pentru a descrie tragedia dumneavoastră”, a declarat președinta.
Maia Sandu a spus că Republica Moldova va continua să sprijine Ucraina, amintind, totodată, de refugiații care au fost găzduiți de țara noastră.
„Am oferit adăpost sutelor de mii de refugiați, jumătate dintre ei fiind copii. Vom continua să facem acest lucru până când fiecare ucrainean se va putea întoarce acasă, în siguranță. Credem în victoria Ucrainei în această luptă nedreaptă pentru existența ca stat, ca națiune, cu restabilirea completă a integrității teritoriale a țării dumneavoastră. Și cerem dreptate. Fără dreptate, nu poate exista niciodată pace. Glorie Ucrainei!”, a conchis președinta.
Amintim că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se află astăzi în Ucraina, unde participă la Summitul Bucea 2023, la invitația președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Ucraina marchează astăzi, un an de când trupele ruse s-au retras din Bucea, o suburbie a Kievului, lăsând cadavrele civililor pe care i-au executat împrăștiate pe străzi, fapt care a devenit un simbol al presupuselor crime de război rusești.
Oficialii ucraineni estimează că, în cele 33 de zile de ocupație, invadatorii au ucis peste 1.400 de cetățeni și au comis 9.000 de crime de război în Bucea. Anchetatorii ucraineni și internaționali au deschis o anchetă privind crimele de război din Bucea, Irpin și alte locații din Ucraina unde se presupune că au avut loc masacre.
Cu ocazia împlinirii unui an de la eliberarea orașului, Volodimir Zelensky a înmânat comunității din Bucea premiul onorific „Orașul erou al Ucrainei”.