Politic

„Limba moldovenească” a fost înlocuită cu „limba română” și în Constituția țării, la o săptămână de la publicarea legii în Monitorul Oficial

„Limba moldovenească” a fost înlocuită cu „limba română” și în Constituția Republicii Moldova. Articolul 13 din Constituție a fost modificat după o săptămână de la publicarea în Monitorul Oficial a legii votate de Parlament și promulgate de președinta Maia Sandu. Membra comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului Veronica Roșca a precizat pentru Radio Moldova, că nu ar avea o explicație de ce funcționarii din cadrul Agenției Resurse Informaționale Juridice, din cadrul Ministerului Justiției, responsabili de rectificări, nu au făcut această modificare timp de o săptămână, dar a menționat că termenul legal de operare este de 30 de zile.

După ce președinta Maia Sandu a promulgat legea care prevede schimbarea sintagmei limba moldovenească cu limba română, în articolul 13 al Constituției Republicii Moldova a fost introdusă fraza: ”se constată desuetudinea textului „funcționând pe baza grafiei latine”, fără să fie înlocuită sintagma limba moldovenească cu limba română.

Această rectificare a stârnit un val de critici în societate. Fostul ministru al Justitiei Fadei Nagacevschi a declarat că prin fraza „se constată desuetudinea textului „funcționând pe baza grafiei latine” și fără să schimbi denumirea limbii, de fapt, nu s-a schimbat nimic în articolul 13 al Constituției.

După aceste obiecții, a fost schimbată sintagma ”limba moldovenească” cu ”limba română”.

Astfel, începând de ieri, articolul 13 al Constituției Republicii Moldova, punctul 1 în varianta modificată sună astfel: „Limba de stat a Republicii Moldova este limba română, funcționând pe baza grafiei latine. Se constată desuetudinea textului funcționând pe baza grafiei latine”.

Expertul constituționalist Alexandru Tănase a explicat pe Facebook că „actuala formulă, în special cea ce se referă la desuetudinea sintagmei de „grafie latină”, nu este cea mai fericită soluție, dar categoric este mai bună decât redacția anterioară.

Membra comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Veronica Roșca a precizat pentru Radio Moldova că nu cunoaște motivul de ce funcționarii Agenției Resurse Informaționale Juridice, din cadrul Ministerului Justiției, responsabili de rectificări, nu au făcut această modificare timp de o săptămână Resurse Informaționale Juridice, din cadrul Ministerului Justiției, responsabili de rectificări, nu au făcut această modificare timp de o săptămână din cadrul Ministerului Justiției, responsabili de rectificări, nu au făcut această modificare în textul Constituției, timp de o săptămână, dar susține că ar exista un volum enorm de muncă.

„Nu cunosc de ce funcționari Agenției Resurse Informaționale Juridice, din cadrul Ministerului Justiției, responsabili de rectificări, nu au făcut această modificare timp de o săptămână. Un motiv ar fi volumului enorm de acte în care urmează să fie operate aceste modificări, acest proces necesită timp. Legislația prevede 30 de zile”, a mai spus deputata PAS.

Precizăm că, pe 16 martie Parlamentul a votat în lectură finală proiectul de lege care prevede modificarea sintagmei limba moldovenească din legislația Republicii Moldova și în Constituție, în limba română.

Pe 22 martie șefa statului a promulgat legea, care prevede modificarea sintagmei în limba română, iar pe 24 martie, decretul Președintei a fost publicat în Monitorul Oficial.

De atunci, Agenția specializată din cadrul Ministerului Justiției are la dispoziție 30 de zile pentru a opera rectificările în legislația națională, inclusiv în Constituție.

Olga Stăvilă

Olga Stăvilă

Autor

Citește mai mult