Politic

Ambasadorul UE: Chișinăul trebuie să depună toate eforturile pentru a curăța justiția și a lupta împotriva corupției

Curățarea justiției și lupta împotriva corupției, care se numără printre condițiile puse Republicii Moldova de către Comisia Europeană, este o sarcină dificilă, dar Chișinăul trebuie să depună toate eforturile pentru a progresa pe acest segment, a declarat într-un interviu pentru Radio Moldova, Ambasadorul UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks. Potrivit oficialului, dacă Republica Moldova nu îndeplinește cele nouă condiționalități, nu vor putea începe negocierile pentru aderare.

IPN/Janis Mazeiks
Sursa: IPN/Janis Mazeiks

„De fiecare dată când oferim sprijin, acesta este condiționat de faptul că țara trebuie să întărească capacitățile sale, inclusiv mecanismele financiare. Aceste lucruri sunt planurile guvernului, iar noi oferim un stimulent suplimentar pentru a accelera implementarea lor. Anul trecut, Comisia Europeană a publicat nouă măsuri pe care Republica Moldova trebuie să le îndeplinească, majoritatea având legătură cu curățarea justiției și lupta împotriva corupției. Aceasta este o sarcină dificilă, dar este important ca guvernul să depună toate eforturile pentru a progresa. Vom aștepta cu interes să vedem progrese bune până la evaluarea curentă. Iar succesiunea evenimentelor va fi următoarea: în primul rând, Guvernul de la Chișinău va trebui să ne informeze despre progresele făcute după ce a obținut statut de țară candidat, la 23 iunie anul trecut și, de asemenea, din ianuarie, când am evaluat punerea în aplicare a acquis-ului comunitar. Apoi, Uniunea Europeană va pregăti un raport care va fi publicat în octombrie. În baza acestor rapoarte, Consiliul European va decide următorii pași”, a declarat Ambasadorul Janis Mazeiks.

Precizăm că Parlamentul European a propus Comisiei Europene și statelor membre ca, odată cu începerea negocierilor de aderare, pe măsură ce sunt finalizate capitolele de negociere, țările candidate să poată integra deja politicile europene și să aibă acces la fonduri europene și la piața europeană.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult