Consiliul Superior al Magistraturii se întrunește marți în ședință. Expert: „Nu toate deciziile vor avea legitimitate”
Consiliul Superior al Magistraturii urmează să se întrunească, mâine, 4 aprilie, în prima ședință după numirea de către Parlament a trei membri noi din rândul non-judecătorilor, pentru un mandat de șase ani. Potrivit autorităților, după desemnarea celor trei membri, CSM este funcțional, iar sarcina de bază, la această etapă, este deblocarea activității Curții Supreme de Justiție. De cealaltă parte, unii experți susțin că, deși judecătorii au amânat decizia de numire a noilor membri, aceștia ar putea fi aleși pe 28 aprilie.
Ordinea de zi a ședinței Consiliului Superior al Magistraturii este semnată de președinta interimară, Nina Cernat, singura membră rămasă din componența precedentă a Curții, după ce colegii ei au depus cereri de demisie. Agenda include noua puncte, iar în calitate de raportori figurează și cei trei membri noi, numiți joi de Parlament: Tatiana Ciaglic, Alexandru Postica și Ion Guzun.
Astfel, CSM urmează să examineze sesizarea Curții Constituționale referitoare la controlul constituționalității prevederilor art. 15 și art. puncte din Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. De asemenea, se va discuta Planul de acțiuni al CSM pentru anul 2023, dar și demersurile unor judecători.
CSM-ul în noua componență este constituit legal și este unul funcțional, iar sarcina numărul unu a Consiliului Superior al Magistraturii este deblocarea activității Curții Supreme de Justiție, a declarat, pentru Radio Moldova, membrul Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Vasile Grădinaru.
„Sunt patru membri în Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul este unul lucrativ, după ce au fost desemnați cei trei membri de Parlament. Ceea ce trebuie să facă ei acum e să lanseze procesul de constituire a comisiei de evaluare a candidaților judecători pentru Curtea Supremă de Justiție și a candidaților non-judecători. Doi- urmează să stabilească condițiile care trebuie să le întrunească membrii comisiei de evaluare a candidaților la CSJ”, a precizat deputatul.
Legislația în domeniu a fost modificată acum un an, pentru a elimina blocajul din Consiliul Superior al Magistraturii, iar odată cu votarea noilor membri acesta este legal, însă cu atribuții limitate, a declarat pentru Radio Moldova expertul Vladislav Gribincea.
„Consiliul Superior al Magistraturii poate adopta orice decizie în circumstanțele date, ele vor fi legale, dar nu toate vor avea legitimitate. De aceea, componența actuală a CSM va lua anumite decizii necesare pentru deblocarea activității, iar deciziile importante cum ar fi numirea judecătorilor la Curtea Supremă de Justiție, numirea președinților de instanță va fi amânată pentru o perioadă când vor fi în consiliu și judecători”, a precizat expertul.
Precizăm, Consiliul Superior al Magistraturii este format din 12 membri, dintre care șase magistrați aleși prin vot secret de către Adunarea Generală a Judecătorilor și alți șase non-judecători desemnați de către Parlament.
Amintim că, pe 17 martie, Adunarea Generală a Judecătorilor nu a reușit să desemneze noii magistrați la CSM, din rândul celor care au trecut evaluarea Comisiei pre-vetting. Judecătorii au întrerupt ședința și au stabilit continuarea acesteia pe data de 28 aprilie.