Social

ANSA: 15% din produsele de patiserie conțin grăsimi nesănătoase în cantități mărite

Mai multe loturi de produse alimentare au fost verificate de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Potrivit instituției, au fost depistate conținuturi exagerate de grăsimi hidrogenate, care, în timp contribuie la apariția bolilor cardiovasculare.

În loturile de produse de patiserie care au fost verificate în noul laborator deschis în Chișinău, au fost depistate grăsimi nesănătoase în cantități mărite, a declarat directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Radu Musteață. *„Au fost prelevate în jur de 20 de probe la produsele cu risc mai sportit, biscuiții, napolitanele, bomboanele, produsele care conțin grăsime de origine vegetală, hidrogenate sau parțial hidrogenate. Primele rezultate arată că 15% din probele prelevate nu corespund reglementărilor, s-a stabilit de 2 grame la 100 de grame de grăsimi în produsul alimentar, dar am depistat și 6 și 7 grame”, *a explicat Radu Musteață.

Consumatorii sunt îndemnați să citească informația de pe ambalajul produselor și să le evite pe cele care au un conținut de grăsimi vegetale hidrogenate. Totodată, acestea, treptat, vor fi scoase din comercializare, a menționat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu. „Agenția Națională pentru Sănătate Publică, de comun cu Ministerul Sănătății, a elaborat Regulamentul sanitar privind limitarea grăsimilor trans în produse alimentare. Deja a trecut etapa de avizare și consultare. Putem contribui la atingerea obiectivului pe care Republica Moldova și l-a propus în sensul reducerii mortalității cardiovasculare cu ⅓, către anul 2030”, a menționat Svetlana Nicolescu.

În timp, grăsimile vegetale hidrogenate contribuie la apariția colesterolului în sânge.

Amintim că în prezent 44 de țări ale lumii au interzis prin lege utilizarea acestora în industria alimentară.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult