Misiunea civilă lansată de UE în Republica Moldova va veni la Chișinău peste o lună. Cu cine va avea întrevederi și care vor fi subiectele abordate
Îmbunătățirea mecanismelor de gestionare a crizelor, contracararea amenințărilor hibride și a dezinformării, consolidarea securității cibernetice, îmbunătățirea legislației și politicilor publice, precum și implementarea proiectelor de asistență, sunt doar câteva subiecte pe care le vor discuta reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (MAI), cu misiunea civilă de consiliere sub egida Politicii Externe și de Securitate Comună a Uniunii Europene care va veni în luna mai la Chișinău. Declarația a fost făcută pentru Radio Moldova de către secretarul de stat din cadrul ministerului, Andrei Cecoltan.
Misiunea civilă de consiliere sub egida politicii externe și de securitate comună a Uniunii Europene va avea o colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, dar și alte instituții de aplicare a legii din Republica Moldova, a menționat pentru postul nostru de radio secretarul de stat din cadrul MAI, Andrei Cecoltan.
Potrivit reprezentantului Ministerului Afacerilor Interne, misiunea europeană, va ajuta autoritățile centrale să îmbunătățească baza legală, adică vor fi modificate unele hotărâri de Guvern. Andrei Cecoltan a mai subliniat că unele documente de politici publice vor fi evaluate și îmbunătățite.
„Sunt abordate așa subiecte ca: îmbunătățirea mecanismelor de gestionare a crizelor, contracararea amenințărilor hibride, consolidarea securității cibernetice, contracararea dezinformării. Conlucrarea cu experții din cadrul misiunii urmează să îmbunătățească legislația și domeniul politicilor publice. De asemenea, vor fi create noi mecanisme de coordonare și implementare a proiectelor de asistență. Data inițierii misiunii, componența exactă, precum și alte detalii relevante, urmează a fi anunțate de către colegii din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, anume ei au fost mandatați să poarte aceste negocieri. Noi din discuțiile anterioare, anticipăm inițierea misiunii în luna mai”, a menționat Andrei Cecoltan.
Anterior publicația EUobserver, scria că Uniunea Europeană intenționează să lanseze, în luna mai, o nouă misiune de sprijin guvernamental în Republica Moldova, pentru a contracara „activitățile destabilizatoare” ale Rusiei.
Ieri șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks a declarat pentru Radio Moldova, că o astfel de misiune există și în alte țări ale lumii, însă în prezent împreună cu autoritățile de la Chișinău elaborează statutul acesteia.
Potrivit analistului politic Ion Tăbîrță, misiunea europeană ar putea ajuta țara noastră să își consolideze domeniile energetic, al apărării, cibernetic, dar și economia țării. Ion Tăbîrță a mai adăugat că Republica Moldova se află în continuare sub atacurile hibride ale Federației Ruse, iar autoritățile de la Kremlin doresc să influențeze anumite procese politice în Republica Moldova.
Reamintim că, la 22 februarie 2023, vicepremierul Nicu Popescu a discutat la Bruxelles despre posibilitatea desfășurării în Republica Moldova a unei misiuni civile de consiliere sub egida Politicii Externe și de Securitate Comună a Uniunii Europene.