Muzeele din țară vor beneficia de asistență financiară pentru implementarea unor proiecte inovatoare
Muzeele din Republica Moldova vor beneficia de asistență financiară pentru a lansa proiecte inovatoare de expunere a conținutului prin metode digitale și de new-media art. Programul „Muzeele Viitorului”, își propune să finanțeze proiecte comune între artiștii digitali și muzee, astfel încât cele din urmă să devină mai atractive.
Proiectele urmează a fi realizate în echipă cu artiștii digitali din Republica Moldova, a precizat ministrul Culturii Sergiu Prodan.
„Un muzeu nou, mai ales de artă contemporană nu poate să se nască în cabinetele Ministerului Culturii. Inițiativa dă posibilitate să punem împreună eforturile oamenilor de creație, astfel în cât să apară expoziții noi, moderne, care utilizează tehnologiile noi. Acest domeniu abia își ia avânt în toată lumea și important este să nu rămânem în urmă”, a spus Sergiu Prodan.
Reprezentanții muzeelor vor fi ghidați în identificarea și realizarea proiectelor de artă virtuală de către mentori, experți, creatori de conținut digital din Republica Moldova. Prezentarea expozițiilor cu sprijinul aparatajului digital crește considerabil numărul vizitatorilor, susține directorul general al Muzeului Național de Artă a Moldovei Tudor Zbârnea.
„Eu am imitat de multe ori artiști vizuali, am zis că vreau instalații, vreau mijloace media pentru că este mai interesant pentru public. Așteptăm ideii, împreună ne vom consolida eforturile ca să realizăm acest proiect”, a spus Tudor Zbârnea.
Apelul de înscriere în concursul „Muzeele Viitorului” pentru muzee și companii din industria creativă va fi lansat în curând pe pagina web a Ministerului Culturii.
Programul va fi implementat sub egida Ministerului Culturii în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia, și Asociația Companiilor Creative COR.