Regimul de oprire unică la Leușeni-Albița va fi activat până la sărbătorile pascale
Controlul coordonat comun la punctul de trecere al Frontierei moldo-române Leușeni-Albița urmează să fie lansat până la sărbătorile pascale, după ce, recent, Acordul a fost ratificat de Camera Deputaților și de Senatul României. Noul mecanism de control va contribui la fluidizarea traficului, mai ales în contextul cozilor mari la frontieră, care blochează procesul economic.
În prezent, procedurile de implementare sunt la etapa finală, astfel încât controlul coordonat comun să devină funcțional cât mai curând posibil, a menționat la o emisiune de la TVR Moldova, șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi.
„Procedurile standard de operare, acele mecanisme care vin să implementeze prevederile Acordului, sunt acum practic la etapa finală de definitivare. Am avut ultimele consultări la nivel tehnic cu colegii mei de la Poliția de Frontieră, de la Serviciul Vamal și colegii noștri din dreapta Prutului, astfel ca, în termenii cei mai scurți, noi să implementăm deja prevederile acestui acord, care a fost aprobat de Senatul României și, pe 29 martie, de Camera Deputaților”, a menționat Rosian Vasiloi.
Mecanismul de control va contribui la fluidizarea circulației de pasageri și de mărfuri, mai ales în contextul în care se atestă cozi mari la frontieră, care blochează procesul economic, a accentuat europarlamentarul român, Eugen Tomac.
„Republica Moldova are o singură poartă de acces, doar prin România în momentul de față, mă refer aici la schimburile economice. Aceste cozi foarte mari de la punctele de trecere a frontierei îngreunează procesul economic. Pentru Republica Moldova este o dublă frână, pentru că trebuie să mai iasă și din România pentru a exporta produsele pe piața europeană, la fel și în cazul importurilor. Acest control comun este un pas important și trebuia de mult făcut”, a conchis Eugen Tomac.
Acordul privind controlul comun la punctul de trecere al frontierei Leușeni –Albița a fost semnat la data 9 februarie. Acesta are o valabilitate de jumătate de an, cu posibilitatea de prelungire în baza evaluării rezultatelor sistemului de control.
Autoritățile de la Chișinău spun că proiectul este unul pilot, iar dacă își va demonstra eficiența ar putea fi implementat și la alte puncte de trecere a frontierei dintre România și Republica Moldova.