Diferențele între salariile pe care le primesc femeile și bărbații în țările Uniunii Europene vor fi reduse
Diferențele între salariile pe care le primesc femeile și bărbații în țările Uniunii Europene vor fi reduse, iar angajații vor avea dreptul să obțină informații clare și complete despre nivelul de salarizare. Acest lucru este prevăzut de o directivă privind transparența salariilor, aprobată de Parlamentul European. Și în Republica Moldova există discrepanțe salariale între femei și bărbați, dar autoritățile spun că a fost adoptată legislația necesară care să promoveze mai multă transparență și egalitate.
Directiva privind transparența salarială va obliga angajatorii să publice salariile medii repartizate pe sexe, cu scopul de a reduce diferențele de remunerare între femei și bărbați. Potrivit Parlamentului European, femeile din Uniunea Europeană câștigă în medie cu 13% mai puțin decât bărbații pentru aceeași muncă. Și în Republica Moldova există o diferență dintre salariile femeilor și bărbaților, dar care s-a redus ușor în ultimii ani - de la 14,1% în 2019, la 13,6 în 2021, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.
Chiar dacă procentual discrepanța dintre salariile bărbaților și femeilor scade, în valoare numerică, aceasta crește, a explicat pentru Radio Moldova experta de la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, Alina Andronache. Ea menționează că în cele mai multe cazuri, discrepanța salarială nu este justificată, având la bază doar stereotipuri și prejudecăți.
„Procentual se înregistrează o scădere a discrepanței salariale foarte mică, dacă convertim în valoare monetară observăm că această discrepanță este în creștere și femeile, în continuare, pierd o mulțime de bani. O analiză făcută de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare în 2020 ne demonstrează că doar o parte din această dicrepanță poate fi explicată sau are direct legătură cu anumite bariere structural”, a menționat Alina Andronache.
Există o lege și în Republica Moldova care obligă angajatorii să ofere date transparente în privința salariilor, astfel încât angajații să înțeleagă dacă există diferențiere în bază de gen, a declarat pentru postul nostru de radio președintele Comisiei Protecție Socială, Sănătate și Familie, Dan Perciun.
„Ceea ce și-a propus Parlamentul anterior a fost transparența acestei situații și împuternicirea femeilor să asigure cu contracte identice cu cele ale bărbaților cu competențe și calități similare”, a conchis Dan Perciun.
Potrivit Biroului Național de Statistică, femeilor le revin câștiguri salariale mai mici decât ale bărbaților, în majoritatea activităților economice. În anul 2021, cele mai mari diferențe au fost înregistrate în activități financiare și de asigurări, informații și comunicații – cu aproximativ 40%. Statisticile oficiale relevă că femeile au salarii mai mari decât bărbații în doar în câteva domenii, precum în servicii administrative și în învățământ.