Social

Ana Revenco: Misiunea civilă de consiliere sub egida UE în Republica Moldova va avea o unitate de gestionare a asistenței externe

Misiunea civilă de consiliere sub egida Politicii Externe și de Securitate Comună a Uniunii Europene, care va veni în luna mai la Chișinău, va oferi expertiză în domeniul securității cibernetice, propagandei și dezinformării, managementul crizelor, în domeniul ordinii publice, a declarat astăzi pentru Radio Moldova ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco. Reprezentanta Guvernului a mai subliniat că această misiune va avea și o unitate de gestionare a asistenței externe.

Ana Revenco a mai subliniat că vor beneficia de această expertiză reprezentanții din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, dar și autoritățile care fac parte din sistemul de securitate, apărare și asigurare a ordinii publice din Republica Moldova.

„Vor fi conturate mai mult echipele și specialiștii care urmează să facă parte din activitatea structurilor subordonate MAI. Misiunea va avea și o unitate de gestionare a asistenței externe, astfel în cât expertiza și recomandările care vor fi formulate să fie apoi susținute în procesul de implementare corespunzător și cu suportul financiar al țărilor membre. Componența va fi determinată de domeniile și subdomeniile care vor fi precizate ulterior unor misiuni care va preciza exact sarcinile sau activitățile care urmează să fie”*, a menționat Ana Revenco.

Precizăm că, anterior, publicația EUobserver, scria că Uniunea Europeană intenționează să lanseze, în luna mai, o nouă misiune de sprijin guvernamental în Republica Moldova, pentru a contracara “activitățile destabilizatoare” ale Rusiei.

Săptămâna aceasta șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks a declarat pentru Radio Moldova, că o astfel de misiune există și în alte țări ale lumii, însă în prezent împreună cu autoritățile de la Chișinău elaborează statutul acesteia. Potrivit analistului politic Ion Tăbîrță, misiunea europeană ar putea ajuta țara noastră să își consolideze domeniile energetic, al apărării, cibernetic, dar și economia țării. Ion Tăbîrță a mai adăugat că Republica Moldova se află în continuare sub atacurile hibride ale Federației Ruse, iar autoritățile de la Kremlin doresc să influențeze anumite procese politice în Republica Moldova.

Amintim că, la 22 februarie, vicepremierul Nicu Popescu a discutat la Bruxelles despre posibilitatea desfășurării în Republica Moldova a unei misiuni civile de consiliere sub egida Politicii Externe și de Securitate Comună a Uniunii Europene.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult