Social

Vladimir Bolea: Veniturile din sectorul vinicol au crescut după ce s-a pus accent pe procesarea și calitatea vinurilor

Până în 2012, Republica Moldova producea de două ori mai mult vin decât în prezent, însă venitul pe care îl aducea domeniul era de două ori mai mic, a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, la Forumul Economic  moldo – polonez. Oficialul a precizat că veniturile au crescut după ce accentul a fost pus pe procesarea și calitatea vinurilor.

Trecerea de la o cantitate mare de vin de proastă calitate la o cantitate mai mică, dar de calitate superioară, se datorează tehnologiei, abordării corecte și comerciale, afirmă Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. În acest sens, el crede că sectorul vitivinicol e un bun exemplu al schimbărilor care ar trebui să se producă și în alte domenii.

„Noi am trecut de la un segment de vânzare de vin vrac de o proastă calitate și cu procent de adaos comercial extrem și extrem de mic. Ne-am axat pe vinurile îmbuteliate de înaltă calitate. Și, în final, avem un vin de calitate, care are locul 14 pe glob la nivel de producere. Suntem recunoscuți în plan internațional ca o țară producătoare de vinuri de o calitate deosebită și, în ultimii ani, vinurile din Republica Moldova au luat 5209 medalii, din care 450 medalii de aur”, a menționat Vladimir Bolea.

Conform datelor Oficiului Național al Viei și Vinului, anul trecut au fost procesate aproximativ 280 de mii de tone de struguri la vinăriile din țară, obținându-se aproape 19 milioane de litri de vin, inclusiv vin pentru distilare. Cu toate acestea, investițiile în sectorul vitivinicol din Republica Moldova au scăzut semnificativ, de la 434 de milioane de lei în 2021 - la 198 de milioane de lei în 2022.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult