Social

Revista presei: Maia Sandu: „Moscova nu are cum să ajungă în R. Moldova. Ucraina e scutul nostru”; Kremlinul a promis „sprijin” și „ajutor” Găgăuziei și Transnistriei împotriva „fărădelegilor” Chișinăului

Maia Sandu: „Moscova nu are cum să ajungă în R. Moldova. Ucraina e scutul nostru”; Kremlinul a promis „sprijin” și „ajutor” Găgăuziei și Transnistriei împotriva „fărădelegilor” Chișinăului - sunt printre subiectele presei, pe care le trece în revistă Victoria Popa.

Rusia nu are cum să ajungă cu trupele sale în Republica Moldova pentru că Ucraina este ca un scut și va rezista în fața agresiunii ruse, a declarat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, într-o emisiune la Digi24. Șefa statului a mai spus că Republica Moldova are prieteni puternici, pentru că a ales să fie de partea lumii libere.

Potrivit președintei, toate țările care vor ca hotarele lor să fie respectate trebuie să susțină Ucraina. Dacă ținem la această lume și dacă vrem pace în lume, avem situații diferite, dar dacă vrem să oprim un război care se poate extinde, atunci trebuie să continuăm să ajutăm Ucraina, a spus Maia Sandu. Președinta crede că ajutorul va veni. „Eu cred în reziliența ucrainenilor”, a declarat Maia Sandu.

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, crede că liderul rus Vladimir Putin are capacitatea să ocupe Transnistria într-o noapte, însă nu poate păstra controlul asupra zonei nici măcar trei zile, scrie deschide.md.

Potrivit lui Băsescu, Ucraina nu va tolera prezența militară masivă în Transnistria, iar Rusia s-ar regăsi în aceeași situație în care a fost cu Insula Șerpilor, respectiv că o poate ocupa, dar nu o poate cuceri și menține.

Pentru că Ucraina va spulbera tot ce e de spulberat acolo și accesul nu poate veni decât de pe Marea Neagră prin aer. „N-a cucerit Odesa, nu poate cuceri Transnistria. O poate ocupa, dar nu o poate menține”, a explicat fostul președinte al României, Traian Băsescu.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, acuză autoritățile de la Chișinău că resping orice dialog cu Federația Rusă, scrie jurnal.md.

Dmitri Peskov a mai spus că „din păcate, acest bacil al rusofobiei acum se înmulțește acolo. Sunt oameni la putere care pur și simplu resping dialogul și discuții cu țara noastră”. În ceea ce privește regiunea transnistreană, Peskov susține că Moscova „este gata să ofere ajutor”, deoarece oamenii care trăiesc în Transnistria se află în condiții foarte dificile și au nevoie de ajutor în multe feluri.

Ziarulnational.md scrie despre întâlnirea bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul, cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, anunțat în căutare de Curtea Penală Internațională de la Haga pentru crime de război.

Într-o postare pe Telegram, Guțul susține că l-a informat pe Putin ,,despre fărădelegile guvernării de la Chișinău, care se răzbună pe locuitorii din Găgăuzia pentru poziția lor civică și loialitatea față de interesele naționale. Potrivit bașcanei, Chișinăul privează pas cu pas de împuterniciri Unitatea Teritorial -Administrativă, limitează bugetul, încalcă drepturile legale, provoacă instabilitate și destabilizare în Găgăuzia și în toată țara. Liderul rus a promis că va sprijini Găgăuzia și poporul găgăuz în apărarea drepturilor, puterilor și pozițiilor legitime pe arena internațională".

Unica soluție de a scăpa de toate crizele este aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, susțin experții, într-o dezbatere, transmite Radio Chișinău.

Deputatul PAS, Mihail Druță, a subliniat că integrarea europeană constituie chintesența politicii interne și externe a guvernării actuale. Potrivit lui, nu este un secret că anticiparea depunerii cererii a fost cauzată de situația regională de securitate atunci când la 24 februarie 2022 s-a declanșat agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina. Atenția întregii lumi s-a concentrat asupra regiunii noastre, dar, nu este adevărat, că pașii pozitivi pe care i-a făcut Republica Moldova pe calea integrării europene se datorează exclusiv războiului din Ucraina. Mihail Druță susține că a fost un rezultat atât al factorilor interni, cât și al factorilor externi.

În opinia președintelui Platformei DA, Dinu Plîngău, ne așteaptă un proces mult mai complicat, care nu ține doar de voința politică la nivelul Comunității Europene, dar și de niște condiționalități pe care statul trebuie să le execute.

Din punctul de vedere al lui Plângău, guvernarea nu a făcut pași foarte încrezuți ce ține de reforma justiției sau de ameliorarea crizei în domeniul economic. În cazul lipsei unui răspuns adecvat la aceste probleme, consecințele pentru populație vor fi foarte dramatice, unica oportunitate fiind deschiderea acestor negocieri la Uniunea Europeană, a explicat Dinu Plîngău.

În opinia expertului politic, Igor Boțan, nicio altă Guvernare, în 30 de ani, nu a trecut prin încercările prin care trece actuala Guvernare -cinci crize care s-au suprapus una peste alta. Boțan crede că Guvernarea totuși a făcut față provocărilor, pentru că în mod surprinzător Republica Moldova a devenit independentă față de șantajul energetic al Federației Ruse.

Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei li s-a oferit șansa de a deveni țări candidate pentru a le scoate din zona gri în situația în care Rusia a pornit acest revanșism, a mai spus Igor Boțan.

În cazul încetării definitive a tranzitului gazelor rusești prin Ucraina, malul drept al Nistrului nu va avea de suferit. Asta în condițiile în care în decursul a mai bine de un an deja, Chișinăul nu a mai cumpărat gaz rusesc. Precizarea a fost făcută de expertul în energetică Sergiu Tofilat în cadrul unei emisiuni de la TV8.

Potrivit expertului în energetică, anul trecut, cumpărând gaz de la comercianții europeni, Guvernul a economisit aproximativ 60 de milioane de dolari față de prețul de la Gazprom. „Nu vor fi probleme cu aprovizionarea cu gaze pe malul drept al Nistrului. Nimic nu se va schimba”, a subliniat Sergiu Tofilat.

Moldova1 publică declarația făcută, în cadrul unui interviu, de expertul român în procese electorale, Septimius Pârvu, care susține că votul prin corespondență presupune o oportunitate de a oferi acces mai multor alegători la procesul electoral pentru a-și exercita dreptul la vot. Potrivit lui, rolul unui stat este de a oferi cât mai multe opțiuni de participare la scrutin, chiar dacă presupune și costuri, și anumite riscuri. De ce s-a ales ca votul prin corespondență să fie implementat, pentru început, în Canada și Statele Unite a explicat într-un comentariu la Realitatea.md vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Pavel Postica.

Potrivit lui Postica, a parvenit propunere din partea grupului, din considerentul mărimii acestor state, numărului redus de secții constituite anterior, distanțelor enorme de la o secție la alta și respectiv cel mai important este că în aceste două state votul prin corespondență este pus în scară largă, deja este pus în aplicație cu succes. Reprezentantul CEC nu crede că va crește exponențial numărul de alegători, care vor utiliza această metodă de vot.

Deschide.md informează despre rezultatele unui sondaj, care denotă că fiecare al treilea cetățean al Republicii Moldova crede că biserica din Republica Moldova ar trebui să facă parte din Mitropolia Basarabiei, subordonată canonic Patriarhiei Române. Conform datelor prezentate, 32,4% din respondenți au declarat că biserica ar trebui să aparțină Mitropoliei Basarabiei, în timp ce 43,2% susțin că aceasta ar trebui să aparțină Mitropoliei Moldovei, subordonată canonic Moscovei.

Totodată, circa 64% din respondenți au declarat că Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române ar trebui să viziteze Republica Moldova.

Citește mai mult