Internațional

Un partid din Bulgaria, care a ieșit pe locul șase în alegeri, are mandat să formeze Guvernul

Președintele Bulgariei Rumen Radev a acordat, luni, mandatul de a forma un guvern unui partid mic, care s-a clasat pe locul al șaselea la alegerile parlamentare din iunie. Este cea mai recentă încercare de a construi o coaliție stabilă după votul care nu a reușit să scoată țara dintr-un blocaj politic de lungă durată, transmite Reuters.

Partidul intitulat Există o Astfel de Națiune (ITN) pare puțin probabil să reușească acolo unde două partide mai mari - GERB de centru-dreapta și reformistul Continuăm Schimbarea (PP) - au eșuat.

Dacă ITN, un partid anti-elită, nu reușește să formeze un guvern, Bulgaria va fi pe cale să ajungă la a șaptea rundă de alegeri parlamentare din 2021, mai relatează Reuters preluat de News.ro. Bulgaria, cel mai sărac membru al Uniunii Europene și unul dintre cele mai corupte state ale sale, a fost afectată de instabilitate guvernamentală de când protestele anticorupție din 2020 au contribuit la răsturnarea unei coaliții conduse de GERB. ITN, care a câștigat doar 16 locuri în Parlamentul cu 240 de locuri la alegerile din 8 iunie, nu va avea nicio limită de timp pentru a încerca să negocieze un nou guvern.

„Suntem extrem de conștienți de criza gravă în care se află țara și de responsabilitatea pe care o implică acest al treilea mandat”, a declarat Toșko Iordanov, liderul grupului parlamentar ITN, după primirea mandatului. Iordanov a mai spus că „va purta discuții cu toate partidele parlamentare, inclusiv cu deputații independenți”. „Procesul de negociere va fi extrem de transparent, în fața tuturor”, a promis el.

Alegerile din iunie au fost declanșate de prăbușirea, în martie, a unei coaliții formate din GERB, care a deținut puterea în cea mai mare parte a celor 15 ani anteriori, și partidul PP. GERB s-a clasat pe primul loc la scrutinul din iunie, obținând 68 de locuri, în timp ce partidul PP a obținut 39. Deși ambele formațiuni sunt în mare parte pro-UE și pro-economie de piață, ele sunt afectate de rivalități și dezacorduri personale. Bulgaria are nevoie de o perioadă de guvernare stabilă și funcțională pentru a accelera fluxul de fonduri UE către infrastructura sa care scârțâie și pentru a o împinge spre aderarea la moneda euro și participarea deplină la spațiul Schengen. Planurile de aderare la zona euro au fost deja amânate de două ori din cauza neîndeplinirii criteriilor privind inflația.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult