Revista presei: disensiunile dintre Chișinău și Tiraspol
Disensiunile dintre Chișinău și Tiraspol continuă să fie unul din subiectele cele mai comentate în presă, care relatează despre cine controlează economia transnistreană, cât de mult împovărează taxele vamale agenții economici transnistreni și despre întrevederea de săptămâna viitoare a reprezentanților politici de pe ambele maluri ale Nistrului. Detalii în revista presei pregătită de Alla Ceapai.
Deschide.md informează că marțea viitoare la misiunea OSCE de la Tiraspol ar urma să aibă loc o întrevedere în formatul 1+1 a reprezentanților politici de la Chișinău și Tiraspol, Oleg Serebrian și Vitali Ignatiev. Anunțul a fost făcut de partea transnistreană, care a precizat că în cadrul întrevederii vor fi abordate mai multe subiecte ce țin de „problemele cu care se confruntă întreprinderile din Transnistria din cauza acțiunilor Chișinăului”. În mod special, Tiraspolul vrea să discute despre noile prevederi din Codul Vamal al Republicii Moldova, conform cărora au fost eliminate scutirile la plata taxelor vamale de care s-au bucurat, timp de decenii, agenții economici din regiunea separatistă transnistreană.
Moldova 1 publică o analiză în care observă că regimul de la Tiraspol a reacționat concertat la introducerea taxelor vamale pentru firmele din Transnistria: a aplicat penalități pentru agricultorii de la Dubăsari, a majorat tarifele la gazele livrate școlilor românești din regiunea secesionistă și a înscenat un protest la linia administrativă Varnița-Tighina. Și asta în timp ce Chișinăul practic nu aplică taxe antreprenorilor din regiunea transnistreană, aceștia fiind în continuare scutiți de plata TVA și accize, dar obligați să achite numai taxe vamale care constituie doar 6%. Analiza constată că importatorii de pe malul drept al Nistrului plătesc de 16 ori mai mult decât cei din regiunea transnistreană. În timp ce propaganda de la Tiraspol speculează că taxele vamale încurcă la ridicarea salariilor, regimul separatist a majorat, în ultimii doi ani, cheltuielile pentru structurile paramilitare și propagandă, până la aproximativ 1 miliard de lei, estimat la cursul rublei transnistrene, care este însă menținut artificial, firmele din regiune, care nu se împart cu regimul, fiind obligate să vândă valuta așa-zisei bănci republicane la un curs sub cel real. Astfel, acești antreprenori practic subvenționează populația regiunii.
Și portalul mold-street.com observă că Tiraspolul a inițiat o amplă campanie de victimizare și de manipulare cu acuzații la adresa conducerii Republicii Moldova, precum că ar fi instituit o blocadă economică, deși știa despre iminenta introducere a noului Cod Vamal. Portalul a analizat cine controlează economia regiunii și constată că principalii jucători sunt grupul Sheriff, companii din Rusia și întreprinderi controlate de autoritățile locale. În 2022, de exemplu, din primele 10 companii din regiune după cifra de afaceri, patru sunt parte ale grupului Sheriff, iar două sunt controlate de administrația autoproclamatei rmn. Cifra de afaceri a companiei Sheriff a depășit-o pe cea a Uzinei Metalurgice de la Rîbnița. Sheriff controlând cea mai mare bancă din regiune, operatorul unic de telefonie, cei mai mari producători de alcool, de textile, de panificație și deține cele mai mari rețele de supermarketuri și de benzinării, cel mai mare stadion și cea mai puternică echipă de fotbal.
Într-o emisiune la Jurnal TV, deputatul PAS Lilian Carp a afirmat că noile prevederi din Codul vamal, pe lângă faptul că pun în condiții egale toți agenții economici din Republica Moldova, transmit și semnalul că a venit timpul să înceapă procesul de reîntregire a Republicii Moldova. Întrebat dacă anticipează și alte replici din partea Tiraspolul, după cea în raport cu fermierii din Dubăsari, Carp a menționat că de data aceasta administrația nerecunoscută din stânga Nistrului nu este în situația de a mai pune condiții, întrucât odată cu începerea războiului din Ucraina s-au terminat lanțurile logistice care veneau pe segmentul transnistrean al frontierei. El a mai adăugat că în care Tiraspolul va încerca să șantajeze fermierii, acestora le vor fi oferite compensații. Comentatorul politic Anatol Țăranu notează și el că Tiraspolul e într-o situație foarte dificilă economică, politică și militară, fiind rupt de la conexiunea cu Moscova, pe ajutorul căreia nu mai poate miza. Dacă Chișinăul are o coordonare perfectă cu Kiev-ul în privința Transnistriei, atunci aceasta ar trebui să se gândească și mai mult la posibile consecințe. Orice încercare de a agrava situația în plan militar, pentru ei este egală cu moartea, afirmă Țăranu.
ProTV Chișinău îl citează pe expertul în securitate, Alexandru Flenchea, fost vicepremier pentru reintegrare observând că, în contextul noilor disensiuni cu Chișinăul, Tiraspolul, în premieră, nu mai face apel la ajutorul Moscovei. Este un element nou, fără precedent, spune Flenchea. Potrivit lui, interesele Moscovei și cele ale administrației separatiste de la Tiraspol sunt diferite acum, iar divergențele sunt tot mai multe. Administrația regiunii, care nu este decât fațeta publică a companiei Sheriff, urmărește propriul interes, cel de a face bani, iar pentru asta are nevoie de pace, stabilitate și bună înțelegere în primul rând cu Chișinăul și cu Kievul, după care vine Moscova cu rolul ei principal de furnizor de gaze gratuite. Expertul consideră ca liderii de la Tiraspolul și patronii companiei Sheriff nu-și doresc acum o destabilizare în regiune, în ciuda amenințărilor pe care le fac. Ei vor sa fie totul ca pe timp de pace, liniște, stabilitate, contrabandă, gaz gratuit.
Într-un interviu pentru Radio Chișinău, expertul în securitate Ion Leahu se arată îngrijorat de noua escaladare a relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol și afirmă că liderul administrației separatiste Vadim Krasnoselski reacționează prea dur la măsurile care au fost luate de către Chișinău. Practic ne amenință că o să avem noi consecințe. Bine ar fi dacă o să se reducă la declarații formale, și nu la ceva mai dur, subliniază expertul. Întrebat la ce acțiuni se mai poate aștepta Chișinăul, expertul afirmă că Tiraspolul are un aparat foarte puternic în spațiul său, și anume Aparatul Serviciului de Securitate din Moscova care este foarte inventiv și că e greu de presupus eventualele reacții de răspuns. El mai notează că Tiraspolul are nevoie în permanență de situații complicate, de situații de atac la adresa sa ca să țină în permanență tonul de alarmă, la un așa nivel încât populația să creadă că securitatea lor o asigură numai existența statului transnistrean.
Europa Liberă rezumă o analiză despre cum oligarhul fugar Ilan Șor a reușit să „fenteze” Meta, plasând publicitate politică pe Facebook înaintea alegerilor locale moldovene, mult după ce fusese oprit să mai facă asta, ca persoană sancționată de SUA. Publicația specializată în IT WIRED notează că la numai câteva luni după ce a fost „interzis” Șor și partidul lui au găsit căi și mai sofisticate de a posta mesaje politice cu care să destabilizeze alegerile locale din noiembrie și să amenințe parcursul european al Republicii Moldova. Iar proprietara Facebook, compania Meta, a câștigat peste 200.000 de dolari dintr-o campanie pe Facebook în care, vara și toamna trecută, Ilan Șor a promovat puncte de vedere pro-Kremlin și a căutat să influențeze scrutinul local din noiembrie. Ben Scott, directorul organizație non-profit din Londra, Reset, este citat cu afirmația că „Facebook și Instagram au devenit instrumentele campaniei secrete a lui Vladimir Putin de a obstrucționa democrația în Europa, în Republica Moldova poate în mod mai brutal decât oriunde altundeva”. El avertizează că efectele acestei influențe maligne riscă să se vadă la alegerile care ne așteaptă anul acesta, din Republica Moldova până în SUA.
TVR Moldova relatează că scandalul privind grupele cu program prelungit ia amploare. Mai mulți directori de școli din Chișinău au trimis mesaje părinților precum că Ministerul Educației ar fi redus bugetele și ar trebui să plătească din buzunar pentru programul prelungit al elevilor. Ministrul Educației, Dan Perciun, acuză Primăria Chișinău că a risipit banii și acum răspândește informații false. El anunță că, de fapt, bugetul pentru educație e mai mare ca anul trecut. După ce s-a împrumutat la greu înainte de alegeri și a rămas fără bani, primarul Chișinăului a impus directorii instituțiilor de învățământ din municipiu să distribuie falsuri prin grupurile de părinți. Este rușinoasă implicarea profesorilor care ar trebui să fie o sursă esențială de informație veridică, a spus ministrul. Reprezentanții Direcției Educație, Tineret și Sport Chișinău nu au venit cu o reacție, dar anterior, Primăria Chișinău a cerut autorităților centrale bani suplimentari pentru activitatea grupelor cu program prelungit.
TV8 informează, la același subiect, că în bugetul municipal provizoriu pentru anul 2024, pentru activitatea grupelor școlare cu program prelungit, sunt prevăzute circa 18,6 milioane de lei. Consiliera municipală PAS, Zinaida Popa, susține că o dată cu stoparea finanțării acestor grupe, anunțată la începutul anului de municipalitate, părinții s-au văzut nevoiți să achite activitatea acestor grupe din propriul buzunar. Decizia privind suspendarea activității grupelor cu program prelungit pentru elevii din clasele primare a fost luată prin Comisa municipală pentru Situații Excepționale, fără ca subiectul și eventual, distribuirea unor surse suplimentare de bani, să fie dezbătute și în Consiliul Municipal Chișinău. Consiliera primarului Ion Ceban, Natalia Ixari, a evitat că comenteze subiectul legat de cele 18,6 milioane de lei deja bugetate pentru 2024 pentru activitatea grupelor cu program prelungit, dar și legat de procedura în care a fost luată controversata decizie, care a pus părinții în dificultate.
Deschide.md relatează despre situația incertă a bugetului Procuraturii Anticorupție, care din 1 ianuarie, urma să fie separat de cel al Procuraturii Generale. Potrivit procurorului general interimar, Ion Munteanu, contrar noilor prevederi legale cele două bugete nu au fost segregate, banii preconizați pentru bugetul Procuraturii Anticorupție fiind la moment pe contul Procuraturii Generale. Nu este clar cum are de gând Procuratura Anticorupție să gestioneze acești bani, atât timp cât nu au angajați în contabilitate, a spus procurorul. El a precizat că a întrebat încă în decembrie Ministerul Finanțelor dacă este în drept Procuratura Generală să gestioneze bugetul Procuraturii Anticorupție și în ce condiții. În caz contrar, există riscul de a nu avea posibilitatea de a efectua achiziții sau de a achita salarii, a atenționat Munteanu. Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru susține că s-au făcut unele acțiuni pentru separarea bugetelor, urmând să fie întreprinse și altele.
Editorialistul Ziarului de Gardă Petru Grozavu notează că intrăm într-un an mult prea dificil, cu o claie de probleme și restanțe la dezvoltare, cu un buget adunat din taxe și impozite, cu un deficit de circa 16 miliarde de lei, suplinit din credite și granturi, cu o economie care așa și nu poate fi scoasă din moarte clinică, cu o agricultură cerșindă și un sistem de învățământ subfinanțat, cu salarii și pensii incapabile să facă față prețurilor, cu scumpiri pentru care nu mai există niciun fel de explicații. Socialul nu e singura problemă gravă pentru Republica Moldova pe agenda anului 2024, dar e una care contează substanțial în condițiile unui an electoral în care scena politică moldovenească devine tot mai bântuită de grupări politico-criminale întreținute logistic și financiar din exterior și care pretind puterea în loc să-și ocupe locul în pușcării. Nu va fi 2024 un an simplu. În primul rând, pentru că, vom avea alegeri prezidențiale pe care dacă le pierdem „stângii”, Rusiei, pierdem tot: și negocierile de aderare la UE, și referendumul pro-UE, și retragerea din CSI, plus toate garanțiile de securitate de până acuma. Doi: nu va fi un an simplu și pentru că vom avea și în 2024 de suportat vecinătatea și vulnerabilitățile războiului din Ucraina, căruia Kremlinul nu are de gând să-i pună capăt.
Nordnews.md din Bălți publică un reportaj video de la cea mai mare salină din nordul Republicii Moldova, care are sare naturală de Himalaya și Praid aduse din România. Principiul de bază al salinei este în inhalarea microparticulelor ce pătrund prin nas, gură în căile respiratorii, după care are loc eliminarea toxinelor, microorganismelor patogene, alergenelor, explică medicul Djema Cemortan. Indicațiile salinoterapiei sunt: bronșite, sinusite, laringite, stările postcovid, întărirea imunității organismului, diferite alergii, sindromul oboselii cronice, neuroze. Pe lângă indicații sunt și contra indicații, cum ar fi cancerul pulmonar, tuberculoza pulmonară, cardiopatia ischemică, febra, epilepsia, femeile însărcinate în ultima lună din sarcină”, precizează doctorul.