Revista presei internaționale: Armata rusă încearcă să străpungă linia frontului, înainte ca armele americane să ajungă în Ucraina; Un început de săptămână decisiv pentru Georgia și Spania
Presa internațională descrie situația extrem de complicată în care s-a pomenit armata ucraineană într-o perioadă în care trupele ruse încearcă să străpungă linia frontului înainte ca armamentul american să ajungă în Ucraina. Publicațiile georgiene scriu în același timp despre eforturile Rusiei de a opri Georgia din calea ei de integrare europeană, zeci de mii de oameni protestând duminică seara la Tbilisi față de Legea agenților străini. Presa europeană urmărește îndeaproape situația din Spania, unde premierul țării urmează să decidă azi dacă mai rămâne în funcție. Mai multe publicații scriu și despre scopul vizitei pe care o întreprinde în China fondatorul Tesla, Elon Musk venit la Salonul auto de la Beijing. Lidia Petrenco relatează.
Situația de pe linia frontului din estul Ucrainei a devenit extrem de complicată, deoarece armata rusă depune eforturi maxime pentru a prelua inițiativa pe câmpul de luptă, scrie presa de la Kiev făcând referire la un mesaj al Comandantului șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Sirski. Ukrinform precizează că în unele zone ale frontului, ocupanții au obținut câștiguri tactice. Publicația face trimitere și la prognozele Institutului american pentru studiul războiului, care estimează că datorită sprijinului militar ce urmează a fi oferit de Statele Unite, armata ucraineană ar fi capabilă să stabilizeze situația pe linia frontului și chiar să înceapă operațiuni contraofensive limitate. Însă acest lucru ar putea să se întâmple abia la sfârșitul acestui an sau la începutul anului viitor. Kyivindependent scrie că după luni de întârzieri și frustrări în sânul Congresului Statelor Unite, armamentul american se îndreaptă deja spre Ucraina în cantități semnificative. BBC notează că președintele Volodimir Zelenski a făcut din nou apel la comunitatea internațională să livreze Ucrainei cât mai curând sisteme de apărare aeriană, a căror lipsă a făcut imposibilă în ultimele luni protejarea infrastructurii în fața atacurilor cu rachete și drone rusești.
Rusia continuă în același timp să destabilizeze și situația din Georgia, unde zeci de mii de oameni s-au adunat duminică seara la Tbilisi pentu a manifesta împotriva Legii agenților străini, relatează publicația georgiană Civil. În timpul protestului, vorbitorii au cerut guvernării din Georgia să renunțe la proiectul de lege pe care ar urma să-l supună votului astăzi în a doua lectură. Civil amintește că proiectul ar urma să oblige organizațiile non-guvernamentale care primesc peste 20% din finanțare din străinătate, să se înregistreze ca "organizații ce urmăresc interesele unor puteri străine" și riscă să fie amendate. La un moment dat, manifestația, în mare parte pașnică, nu a fost lipsită de tensiuni când protestatarii au încercat să treacă de un cordon al poliției pentru a arbora steagul european în fața clădirii parlamentului, transmite AFP. După miezul nopții, în această zonă a orașului au fost desfășurați sute de polițiști, Ministerul de Interne denunțând ceea ce a numit "violenta" manifestată de protestatari, notează France Press. Președintele Salome Zurabishvili a declarat pentru Radio France Internationale că proiectul de lege reflectă interesul Moscovei de a îndepărta Georgia de Uniunea Europeană”, subliniind totodată că țara se apropie de un „moment istoric”, când va trebui să-și reafirme alegerea [europeană]” la alegerile parlamentare din octombrie.
Între timp, presa europeană urmărește evoluția evenimentelor din Spania, unde astăzi premierul Pedro Sánchez ar urma să anunțe dacă demisionează sau va rămâne în continuare la șefia guvernului. Este anunțul pe care toată Spania – și cea mai mare parte a Europei – îl așteaptă cu răsuflarea tăiată, observă Politico, menționând că în cazul demisiei sale, Pedro Sánchez va provoca în mod voluntar o nouă perioadă de instabilitate politică în cea de-a cincea cea mai mare economie a UE. Publicația amintește că într-o scrisoare-bombă publicată miercurea trecută, Sánchez a vorbit despre atacurile repetate ale formațiunilor politice de dreapta îndreptate împotriva familiei sale. Și EFE amintește că miercurea trecută Sánchez a anunțat că își suspendă îndatoririle publice până pe 29 aprilie pentru a decide dacă mai rămâne în funcție. El a numit „scandaloase” și „false” afirmațiile făcute împotriva soției sale, acuzată de acte de corupție, deși potrivit procurorilor nu există nicio dovadă a unei infracțiuni care să justifice deschiderea unui proces penal împotriva ei. Publicațiile spaniole El pais și El mundo relatează despre manifestațiile de amploare care au vut loc duminică în fața legislativului de la Madrid în sprijinul actualului șef de guvern.
Crima organizată în Europa - „o amenințare majoră la adresa securității interne a Uniunii Europene”, titrează Le Monde. Potrivit datelor Europol, citate de publicație, peste 800 de grupuri criminale multinaționale din Europa, în special din Albania, Belgia, Franța, Germania și Italia, formează rețele de import de droguri sau chiar rețelele de hoți ambulanți, precizează Le Monde. Nicio țară din Europa nu este scutită de prezența unei organizații criminale „amenințătoare”, observă publicația. În ceea ce privește cele 85 de țări terțe, în primul rând grupurile infracționale turcești și ucrainene, acestea operează în principal sub formă de „membri combinați” cu parteneri stabiliți în Uniunea Europeană, subliniază Le Monde.
Presa internațională are în vizor și evoluția evenimentelor în Orientul Mijlociu. The Times of Israel relatează că Președintele american Joe Biden și prim-ministrul Benjamin Netanyahu au discutat duminică seara despre un posibilitatea încheierii unui acord între israel și gruparea militantă Hamas, care să facă posilă eliberarea ostaticilor rămași vii, deținuți în Gaza după masacrul din 7 octombrie, și de încetare temporară a ostilităților. Răspunsul Hamas este așteptat în următoarele zile, un înalt oficial spunând duminică AFP că gruparea teroristă palestiniană „nu are probleme majore” cu cea mai recentă propunere din partea Israelului și Egiptului pentru un armistițiu în Gaza.
Prinse în propria lor capcană, universitățile americane întâmpină dificultăți în a recăpăta controlul asupra campusurilor lor, titrează Le Figaro. Corespondentul de la Washington al publicației relatează că demonstrațiile pro-palestiniene din campusurile americane continuă, în ciuda măsurilor luate pentru a le opri. Aceste instituții, care predau de bunăvoie cele mai radicale teorii despre identitate sau rasă, și-au văzut studenții întorcând aceste discursuri împotriva lor, aplicându-le, uneori extrem de violent, conflictului israeliano-palestinian, observă publicația. NBCnews relatează că aproximativ 100 de persoane au fost reținute sâmbătă dimineața în urma unui protest pro-palestinian la campusul Universității Northeastern din Boston. „Ceea ce a început ca o demonstrație studențească în urmă cu două zile, a fost deturnat de organizatori profesioniști fără afiliere la Northeastern”, se spune într-o postare a administrației universității. „Aseară, au fost folosite insulte antisemite virulente, inclusiv „Ucideți evreii” ", ceea ce a trecut limita și nu putem tolera acest tip de ură în campusul nostru", se precizează în declarația, publicată de NBCnews.
Presa internațională atrage atenția asupra vizitei pe care o întreprinde în China fondatorul Tesla, Elon Musk, unde sunt prezentate cele mai recente modele de vehicule electrice la Salonul auto de la Beijing. Elon Musk vizitează Beijing-ul cu intenția de a discuta despre activarea modului de conducere autonomă pentru mașinile Tesla în China, transmite Reuters. Omul de afaceri vrea să activeze Full Self Driving în China și să transfere datele colectate în țară în străinătate pentru a-și antrena algoritmii. Reuters amintește că un raport din SUA a legat modurile de conducere autonomă ale Tesla de cel puțin 13 accidente, implicând un deces. Potrivit Associated Press, premierul chinez Li Qiang i-a spus lui Musk că speră ca SUA să lucreze mai mult cu China pentru o cooperare economică reciproc avantajoasă. Pentru China, Musk este un antidot binevenit al discuțiilor dure purtate săptămâna trecută la Beijing de secretarului de stat Antony Blinken cu oficialii chinezi. Remarcile lui Li Qiang reflectă, de asemenea, eforturile Chinei de a atrage investiții străine pentru a-și stimula economia aflată în declin, observă agenția de presă.
Presa străină relatează că ceasul de aur găsit pe corpul celui mai bogat pasager al Titanicului a fost scos la licitație. Publicația franceză DPA scrie că ceasul a fost vândut pentru o sumă record de 1,37 milioane de euro. Este un record pentru un obiect legat de celebra navă, potrivit casei de vânzări britanice Henry Aldridge & Fiul.