Registrul de daune provocate de invazia rusă în Ucraina, semnat la summitul din Islanda
SUA, Japonia, Canada și aproape toate țările europene din Consiliul Europei au semnat miercuri, 17 mai, un registru de daune provocate de invazia rusă în Ucraina, ceea ce deschide calea cererilor de reparații și de urmăriri penale la adresa Moscovei, a anunțat Consiliul Europei, reunit la nivelul șefilor de stat în Islanda.
Acest registru se dorește a fi un prim-pas în vederea cererilor de reparații adresate Moscovei pentru miile de victime și distrugerile de miliarde de euro, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel. „Vom face un prim pas real pe calea noastră de a găsi o modalitate de a compensa aceste atrocități ți daune pe care Rusia le aduce Ucrainei.”
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a îndemnat Consiliul Europei să-și apere unitatea pentru a-și menține libertatea. „Suntem europeni, prin urmare suntem liberi și prețuim pacea. Suntem europeni, de aceea dăm 100% atunci când este vorba de protejarea modului nostru de viață. Respectiv, să rămână pentru totdeauna domnia continentului nostru.”
În cadrul summitului Consiliului Europei, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a vorbit despre provocările cu care se confruntă țara noastră în contextul războiului din Ucraina, declanșat de Federația Rusă. „Noi ținem piept eforturilor Rusiei de destabilizare și vom continua să facem acest lucru. Democrația noastră are în spate o voință politică puternică, dar nu poate face față singură magnitudinii de provocări cu care ne confruntăm. Rusia va continua să fie o sursă de instabilitate în regiune în anii care vor urma. Cea mai bună cale de a ne consolida democrația și libertatea este să ne alăturăm Uniunii Europene.”
Amintim că Ucraina face parte din Consiliul Europei, care a exclus Rusia din componența sa în martie 2022 după declanșarea invaziei de către președintele rus Vladimir Putin. Kievul a salutat crearea acestui registru, instrument ce va avea sediul la Haga, ca și Curtea Penală Internațională (CPI). Aceasta din urmă, creată inițial pentru trei ani, urmează să primească sesizările victimelor și să strângă toate dovezile despre daunele umane și materiale.