Social

Ministerul Mediului lucrează la un proces de transpunere a legislației naționale la cea europeană

Ministerul Mediului lucrează la un proces amplu de transpunere a legislației naționale la cea europeană. În acest domeniu există încă multe restanțe, iar pentru îndeplinirea lor este nevoie și de suplinirea numărului de angajați din cadrul ministerului. Subiectul a fost discutat la  audierile publice cu privire la evoluția implementării Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, organizată astăzi la Parlament.

Din cele 54 de acte care țin direct de politicile Ministerului Mediului, doar 21 au fost implementate integral și este încă mult de lucru pentru a acoperi restanțele, a declarat președinta comisiei parlamentare pentru politică externă și integrare europeană, Doina Gherman.

„La directivele transpuse și cele transpuse parțial se constată că 21 de acte UE nu sunt implementate în legislația națională. Pe restanțe, înțeleg că termenul de transpunere la unele directive a expirat încă în anul 2017, 2019. Ministerul Mediului este responsabil de două grupuri de lucru din cele 33 de capitole sectoriale”, a menționat Doina Gherman.

Procesul de armonizare a cadrului normativ este destul de complicat și necesită cheltuieli suplimentare, a afirmat vicepreședinta comisiei parlamentare pentru mediu, Ina Coșeru. Ea a accentuat că este nevoie de extinderea numărului de personal din cadrul Ministerului Mediului, care urmează să înlăture lacunele existente.

„Capitolul mediului pe care noi îl regăsim în mai multe capitole din Acordul de Asociere este unul dintre cele mai complicate, pentru că nu ține doar de o simplă transpunere, dar de crearea unei infrastructuri foarte sofisticate și costisitoare pentru protecția mediului. Sunt super multe lucruri complicate pe care noi trebuie să le punem pe roate, dar cu 45 de persoane care lucrează în prezent la acest proces, noi nu vom face față”, a conchis Ina Coșeru.

În prezent, Ministerul Mediului lucrează la armonizarea legislației, în special, privind schimbările climatice, legea apelor și gestionarea deșeurilor, susține ministra Mediului, Rodica Iordanov.

Potrivit ei, ministerul de resort va fi reorganizat, astfel încât să fie atrași mai mulți specialiști din exterior, care să ajute autoritățile să avanseze în procesul de transpunere a directivelor la care se atestă restanțe.

„Pe cele mai importante domenii noi deja lucrăm, schimbări climatice, habitate, legea apelor, gestionarea deșeurilor și legea privind calitatea aerului. Pe cele netranspuse avem un plan de acțiuni deja realizat, facem reorganizarea Ministerului Mediului ca să dotăm direcțiile cu specialiști pe domenii diferite, care nu au fost transpuse. Avem acum deja două proiecte ca să angajăm experți internaționali. Suntem în proces permanent de lucru cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor din România”, a spus Rodica Iordanov.

Rodica Iordanov a precizat că la Ministerul Mediului sunt 62 de angajați, iar majoritatea dintre aceștia lucrează la procesul de armonizare a legislației.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult