Numărul persoanelor cu atitudini homofobe și transfobe este în creștere, arată datele unui studiu
Numărul persoanelor cu atitudini homofobe și transfobe este în creștere. În același timp, doar 7 la sută dintre locuitorii Chișinăului consideră că cea mai mare problemă a țării sunt persoanele LGBT, arată datele unui studiu, realizat de organizația nonguvernamentală GENDERDOC-M și Magenta Consulting. Eșantionul monitorizat este format din locuitori ai capitalei, cu vârste cuprinse între 25 și 45 de ani.
Conform datelor prezentate, în 2019, 55 la sută din locuitorii Chișinăului au exprimat opinii și atitudini considerate homofobe și transfobe. Trei ani mai târziu, în 2022, erau 33%, fiind înregistrată o scădere bruscă. Cercetarea a arătat că numărul persoanelor cu atitudini homofobe și transfobe a crescut, în 2024, la 44%.
„Posibil această creștere de la 33% la 44% este și pentru că se duce un război informațional enorm, și nu doar de unele partide sau de unele țări din vecinătatea noastră. Federația Rusă duce un război informațional foarte mare pe teritoriul Republicii Moldova și comunitatea LGBT este aleasă ca dușman intern atât pe teritoriul Federației Ruse, cât și pe teritoriul R. Moldova, pentru că toate partidele pro-ruse fac declarații homofobe și transfobe”, a menționat Angelica Frolov, coordonatoare de programe la Centrul „GENDERDOC-M”, la o conferință de presă la IPN.
Potrivit studiului, cele mai deschise persoane care acceptă comunitatea LGBT rămân a fi femeile cu vârstele cuprinse între 31 și 35 de ani, în timp ce cei mai ostili sunt bărbații cu o situație financiară mai rea. Studiul mai arată că doar 11% dintre locuitorii capitalei susțin legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex, iar 70 sută dintre cei chestionați cred că sunt inacceptabile aceste căsătorii.
„Persoanele LGBT au devenit mai vizibile, fapt care ne bucură pe noi, deoarece influențează și atitudinile. 30% din respondenți au spus că au printre prieteni și cunoscuți persoane LGBT, în 2019 fiind 13%. Saltul este destul de mare. Asta înseamnă că tot mai multe persoane LGBT își deschid identitatea față de prieteni și colegi”, a adăugat Angelica Frolov.
Studiul mai arată că a crescut simpatia față de oamenii „ieșiți din comun”, această percepere fiind deseori atribuită persoanelor LGBT, a precizat Angelica Frolov. Dacă în 2019 doar 32% simțeau simpatie, în 2024 – 46 la sută din respondenți au declarat că simt simpatie față de persoanele LGBT.