Decizie CC: Panglica bicoloră „Sfântul Gheorghe” va putea fi purtată
Panglica bicoloră „Sfântul Gheorghe” care a fost interzisă prin lege, va putea fi purtată, atât timp cât nu promovează agresiunea militară sau crimele împotriva umanității. O decizie în acest sens a fost pronunțată, astăzi, de Curtea Constituțională (CC) care a analizat sesizările depuse anul trecut de un grup de deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS).
„Curtea a constatat că utilizarea unor atribute sau simboluri echivalează cu exprimarea unei opinii sub forma discursului simbolic, iar interdicția de a le utiliza limitează dreptul la libertatea de exprimare. Curtea a constatat că legea nu prevede sancțiuni pentru utilizarea simbolurilor interzise doar dacă acestea au fost utilizate în scopuri științifice educaționale, ori a activităților de reconstituire istorică”, a menționat președinta Curții Constituționale, Domnica Manole.
De cealaltă parte, unul dintre autorii sesizărilor depuse la CC, Adrian Lebedinschi a declarat că, astăzi, CC parțial a acceptat sesizările depuse anterior de BCS. El a menționat că panglica poate fi folosită, cu excepția cazurilor când este utilizată pentru promovarea și justificarea războiului.
„Curtea, în anul 2022 a refuzat să semneze suspendarea, atunci am solicitat suspendare până la examinare, parțial, au fost acceptate solicitările noastre. CC a decis că panglica poate fi folosită, cu excepția cazurilor când este utilizată pentru promovarea și justificarea războiului. În rest, pentru comemorarea victemelor căzute în marele război pentru apărarea patriei, cetățenii liber pot purta aceată panglică”, a spus Adrian Lebedinschi.
Mai mulți deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate nu ne-au răspuns la telefon pentru a comenta decizia pronunțată astăzi de CC.
Amintim că în aprilie anul trecut, Parlamentul a aprobat o modificare a legislației care interzice utilizarea pe teritoriul Republicii Moldova a literei Z și V, folosite în calitate de simbol al armatei ruse și a panglicii Sfântului Gheorghe. Ulterior, deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au contestat noile prevederi, dar Curtea Constituțională a respins de două ori sesizările.
Anul trecut, reprezentanții poliției au amendat peste 160 de persoane, care la parada de 9 mai au sfidat legea. Au fost amendați inclusiv 17 deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, care, contrar prevederilor legale, au purtat panglica bicoloră la manifestațiile dedicate zilei de nouă mai.
Într-un aviz publicat în luna octombrie, Comisia de la Veneția a calificat interzicerea simbolurilor invaziei ruse în Ucraina ca fiind legitimă și proporțională.