Discuții contradictorii după decizia Curții Constituționale privind utilizarea panglicii bicolore și a altor însemne. Precizările Înaltei Curți
Hotărârea Curții Constituționale privind însemnele care promovează războiul este corectă din punct de vedere juridic, dar comportă un șir de riscuri în privința aplicabilității acesteia de către instanțe, a comentat astăzi președinta Comisiei juridice a Parlamentului, Olesea Stamate. Și experții consideră că aceasta lasă loc pentru abuzuri, în timp ce Curtea Constituțională susține că s-a condus de prevederile Constituției, dar și ale jurisprudenței Curții Europene.
Decizia Curții Constituționale din punct de vedere juridic este corectă, dar ar putea apărea probleme privind aplicarea la modul practic, a declarat pentru postul nostru de radio președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, a Parlamentului, Olesea Stamate. Potrivit deputatei, va fi greu de demonstrat în instanță în ce scop persoana a utilizat panglica bicoloră, precum și însemnele „Z” și „V”.
„Nu există o claritate cum va fi aplicată hotărârea CC la modul practic, cine va determina dacă însemnele respective au fost utilizate abuziv. Vom examina minuțios decizia Curții, iar dacă va fi necesar vom opera modificări, în legislație, pentru a aduce mai multă claritate”, a precizat deputata.
Decizia Curții Constituționale va permite utilizarea abuzivă a însemnelor care promovează războiul, a comentat pentru Radio Moldova, expertul constituționalist Alexandru Arseni.
„Este o decepție această hotărâre a Curții Constituționale. Aceasta va permite propagandiștilor pro-ruși să utilizeze abuziv însemnele”, a precizat Alexandru Arseni.
Curtea Constituțională a admis ieri parțial sesizările depuse de deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și a decis că „panglica bicoloră”, precum și însemnele „Z” și „V”, care au fost interzise anterior, prin lege, vor putea fi purtate, atât timp cât nu promovează agresiunea militară sau crimele împotriva umanității.
Decizia de ieri a Curții a provocat mai multe critici din partea unor reprezentanți ai societății civile, dar și în mediul online. Curtea Constituțională a reacționat astăzi într-un comunicat de presă în care regretă atacurile. Instituția menționează că membrii Curții au ținut cont de prevederile Constituției și ale jurisprudenței Curții Europene și că nu poate decide cauzele în care sunt puse în discuție drepturile fundamentale, „bazându-se pe sentimentele populare”
Amintim că într-un aviz publicat în luna octombrie, Comisia de la Veneția a calificat interzicerea simbolurilor invaziei ruse în Ucraina ca fiind legitimă și proporțională.