Politic

Dorin Recean: Republica Moldova are nevoie de o strategie robustă de securitate

Republica Moldova are nevoie de o strategie robustă de securitate, în contextul în care Federația Rusă lansează amenințări la adresa țării noastre, a declarat prim-ministrul Dorin Recean, la forumul de discuții privind Viziunea strategică în contextul elaborării documentului de securitate națională.

tribuna.md
Sursa: tribuna.md

În contextul provocărilor și amenințărilor hibride, obiectivul de bază al autorităților este elaborarea unei strategii de apărare și alocarea resurselor necesare pentru ca țara noastră să devină nu doar consumator, dar și furnizor de securitate, a declarat șeful Executivului, Dorin Recean.

Potrivit premierului, datorită Ucrainei, în Republica Moldova nu există ostilități, însă țara este supusă unor amenințări hibride din partea Federației Ruse.

„Rusia deja pe față este o amenințare a securității Republicii Moldova. Înțelegem clar care sunt riscurile și trebuie să dezvoltăm cum ne apărăm. Noi observăm în această perioadă cum corupția a devenit și este o amenințare la securitatea națională. Vom construi strategia în jurul acestor amenințări, va trebui să mobilizăm resurse și interne și externe, dar este timpul și noi să ne poziționăm ca cei care putem să protejăm 1 200 de kilometri de frontieră de război, noi asta deja facem”, a declarat premierul.

Unul dintre obiectivele strategiei de securitate la care se lucrează în prezent este și apărarea infrastructurii informaționale, susține șeful Consiliului Suprem de Securitate, Ștefan Țîbuleac. El a accentuat că strategia ar putea fi definitivată până în luna iunie.

„La nivel de obiective se regăsește apărarea infrastructurii critice, inclusiv a infrastructurii informaționale, deoarece domeniul de securitate cibernetică este prioritar în securitatea națională, unde, la fel, procesele care au loc țin de definitivarea unei legi cu privire la securitatea cibernetică, în urma căreia, se va constitui și un cerc național care va interveni rapid și prompt pe soluționarea problemelor de securitate cibernetică. Este o provocare și pentru noi, să creăm o strategie fezabilă în termeni foarte scurți și, totodată, să asigurăm și principiile de implicare a publicului în procesul respectiv”, a declarat Ștefan Țîbuleac.

Strategia, care se află în proces de elaborare, trebuie să întărească parteneriatele cu Ucraina și cu instituțiile care au un rol important în soluționarea conflictului transnistrean, a menționat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Potrivit lui, procesele de integrare europeană a Republicii Moldova și de reintegrare a țării sunt interconectate, însă nu neapărat legate între ele.

„În cazul nostru este vorba de un conflict în care se caută o soluție și această soluție trebuie să fie una pașnică. Avem nevoie de consultări și aici revin la strategia de securitatea națională, calea trebuie să fie prin întărirea parteneriatelor pe care le avem cu prietenii noștri din Est, în cazul dat, mă refer la Ucraina. Nu vreau în niciun caz să sugerez ideea că ar fi vorba despre o reconfigurare a geometriei formatului de negocieri, dar că Uniunea Europeană trebuie să aibă un alt cuvânt de spus în formatul de reglementare politică a conflictului transnistrean este cert”, a menționat vicepremierul pentru Reintegrare.

Amintim că, la sfârșitul anului trecut, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul privind constituirea Comisiei speciale care va elabora Strategia națională de securitate.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult